Globen

Nu är jag hemma efter en helg i storstaden Stockholm och egentligen kan man bara sammanfatta den med ett ord och det är, skratt! För jag har verkligen haft en rolig helg med massa galna påhitt och en underbar samvaro med goda vänner.
I fredags körde jag och Kim från vetlanda på morgonen, vi tog de lugnt upp och det blev några planerade stopp, bland annat på en mack där det höll på att utbryta tumult för att Kim inte hade körkortet med sig in i butiken! Men vi tog oss upp till Stockholm och lyckades med navigeringstantens hjälp till och med hitta direkt till hotellet, som dessutom låg ungefär mitt på Östermalmstorg så där va vi landsorts bor mitt i city med Spy bar som granne. Hotellet var jätte mysigt och bra på alla sätt och vis, kvällen spenderades i Globen där va det massa show, kameler och hoppning. Blev även en tur i mässan men vi hittade inget vi fastnade för.

Lördagen spenderades i city med shopping inför den stundande julen sen blev de ännu mera Globen men nu hade vi bytt boende till vår vän som för tillfället är Stockholmsbo mycket praktiskt och mysigt! Den här kvällen blev oförglömlig på många vis den var fylld med skratt, duktiga hästar, en människa i grön tröja och en sportringen flaska. Egentligen hade vi planerat för en kväll ute på stan men istället begav vi oss hemåt igen för att vara pigga inför GP hoppningen på söndag.

Söndagen bjöd återigen på massa spännande hoppning och nu skulle de shoppas i annexet, vilket uteblev, efter ett varv där inne när vi alla tre höll på att få panik eftersom det var så grymt mycket folk och trångt! Så det blev mycket billigt och inget nytt till hästarna, bra i och för sig då de egentligen inte behöver något. Sen tillbringade vi över 6 timmar i bil för att ta oss hem, vägarna var inte roliga men vi hade fortfarande mycket att diskutera så det gick bra.

Nu är man hemma i snökaoset, fast jag klagar inte jag tycker det är underbart med snö. Jag ska snart bege mig till stallet dock har jag inte bestäm än om det blir en tur ut i skogen eller om jag ska trimma på våra "dressyr-läxor" i ridhuset, vi gör det ena idag och det andra imorgon. Etna fick vila i fredags och söndags med hon och Nellie var ute en sväng på fälten i snön i lördags. Hörde rykten om massa fina snöbilder så snart hoppas jag kunna visa dem för er här på bloggen.

Vi hade även två fjordrepresentanter i globen de skötte sig med den äran alla de förställningar jag såg. Min favorit var ju annars 4-spannskörningen det värsta är att man blir så tävlingssugen själv av att titta på sådant. Träffade även två "fjord-systrar" innan vi åkte hem i söndags alltid lika trevligt att prat lite häst. Nä nu ska jag hoppa ut i snön.

Kram

Mikaela <3


Advent

Nu är den äntligen här, första advents helgen, jag och Kim har nog längtat till denna helge i ett år ungefär. Vi bestämde nämligen att vi skulle åka upp till Globen tävlingarna förra året under första advents helgen. Vi åker upp imon på morgonen, bor på hotell en natt och sedan sover vi hos en kompis till oss som bor i stockholm. Imon ska vi gå på kvällsföreställningen och även på lördagen, på söndagen ser vi Grand Prix hoppningen innan vi beger oss hemåt igen.
Blir nog en hel del shopping i annexet bland alla hästprylarna kan jag tänka mig med, tyvärr blev ju transporten rätt dyr att fixa så jag får väl hålla lite hårdare i pengarna, bromsbeläggen på ena sidan var helt nerslitna så nu är de och fjädringen fixade.

Igår fick Etna skritta till träningen, funderade inte ens på att lasta en hästen i detta väglag, hade vi inte fått låna en 4 hjulsdriven bil av en kollega till pappa hade nog inte transporten kommit til verkstad idag heller. Det gick i alla fall jätte bra att skritta dit, tog bara 15 minuter ungefär.
Träningen va tuff, på ett bra sätt, min träningsvärk känns idag så jag kanske gjorde lite nytta i alla fall (eller är jag bara för dåligt tränad). Vi jobbade mest med henne i skritt och trav och då jobbade vi mycket med halvhalter och att hon ska behålla framdelen på spåret hon vill gärna vända lite inåt i volterna hela tiden och detta gör att hon inte tar ut sitt steg med sitt innerbakben. Vi övade även mycket på halter att de verkligen ska vara raka och komma när jag vill att hon gör halt. I slutet skulle vi galloppera lite men då va Etna trött så vi tog bara lite galopp i varje varv för att inte trötta ut henne helt.
Hemläxan blev helt enkelt att jag skulle vara lite "tuffare" mot henne och inte ursäkta mig med att hon "bara" är fyra år utan verkligen rida henne hela tiden. Hon trodde att Etna kunde bli en mycket trevlig häst när hon lär sig att lyssna på mig och vänta, för idag vill hon lite väl mycket och ökar då på takten istället för att lunga sig och lyssna på mig. Förhoppningsvis blir det träning igen om två veckor! Det ser jag fram emot och då ska vi visa att vi tränat på det vi skulle.

Nu har fröken fått på sig vinterskor också, det innebär snösulor och broddar så nu kan vi trotsa all snö och isiga vägar utan problem, skönt! Idag fick hon dock spenadera hela dagen i sin hage, hon verkade väldigt nöjd med det när jag var och gav dem lunch, hon sov nästan i stallgången igår kväll när jag borstade och fixade efter träningen.

Nu ska jag börja packa så smått. Ha en trevlig 1a advent gott folk!

Kram
Mikaela <3

Dåligt underlag

I helgen har det inte hänt mycket hos mig, jag får väl skylla på det dåliga underlaget och det faktum att Etna inte har några snösulor!!! I fredags halkade vi oss dock ut på en tur men underlaget var inte optimalt särskilt inte som jag hade en häst som var otroligt pigg och taktade sig delvis genom vår runda. Imorgon (onsdag) kommer hovslagaren då blir det snösulor och broddar så vi kan jobba obehindrat oavsett väder, vind och underlag. Helgen fick alltså Etna spendera i hagen och jag tillbringade inte så jätte mycket tid i stallet överhuvudtaget, vilket kan va rätt skönt det också ibland.
I söndags hade vi stallmöte och nu kan vi äntligen börja andvända vårat fina ridhus! Dock får vi bara andvända det till "vanligt" markarbete, alltså ingen hoppning eller longering ännu, för mig går det självklart även bra att köra i det nu också.

Vi jobbade en stund i ridhuset igår faktiskt och underlaget kändes bra, damen var dock något spänd och koncentrerad på allt annat än mig så som de andra hästarne och människorna som befann sig i ridhuset.Imorgon beger vi oss iväg på träningen, får se om det blir skritt dit eller transport, beroende på underlaget, jag vågar inte ge mig ut och köra om det är alltför mycket snö. Idag hade jag tänkt mig en lugn skritt tur i skogen men som väderleken är så blir det nog tyvärr inte så, det är riktigt blaskigt och snöar ute så det blir nog för mycket klampar i skorna om vi ger oss ut i naturen så det får nog blir lite skritt i ridhuset i så fall eller eventuellt lite tömkörning.

Kram
Mikaela <3

Ledig dag

Idag har jag varit ledig från jobbet, jag jobbar ju inte heltid så jag är alltid ledig torsdagar (om jag inte jobbar extra, vilket händer allt som oftast) och idag har jag hunnit med mycket! Masade mig upp ur sängen rätt så tidigt och begav mig ut till stallet för att ta en tur i skogen på Etna, blev en skön tur i klätterbacken med en pigg häst. Nästa onsdag ska vi faktiskt bege oss iväg på dressyrlektion i Stall Bäckseda, va evigheter sedan jag red för tränare, får faktiskt erkänna att jag till och med är lite nervös men vi får försöka visa oss från vår bästa sida. Ska bli skönt att börja träna vi kommer träna varannan vecka och det tycker jag är helt lagom så har vi lite att jobba på hemma själva där emellan, känns skönt nu när man har en unghäst så vi inte hamnar på fel spår.
Efter ridturen blev det ilfart till pappas jobb för att hämta transporten som skulle ombesiktas, tyvärr var det fortfarande ett fel på den så nu blir det verkstad för den nästa torsdag, hoppas jag inte behöver gräva alltför djupt i plånboken!!!
Efter detta blev det några timmar hemma, som ägnades åt att städa och slå in julklappar med julmusik på högsta volym! Det snöar lite lätt här i småland och varför inte öka på julkänlan lite när det bar är en vecka kvar till 1:a advent. Adventshelgen ska förövrigt avnjutas i Stockholm med två favorit brudar, det blir "Globen horse show", julklappshandel och massa andra påhitt, ska bli så grymt kul!Skickar med två vinterbilder på Isa från förra året, Isa och Etna byter plats igen efter julhelgerna så får vi se vad som händer sedan, måste erkänna att jag saknar min prinsessa hon har en stor och speciell plats i mitt hjärta.

När jag hade stökat färdigt här hemma begav jag mig åter till stallet för att fixa stalldelen, ibland undrar man varför inte stalltomten hjälper till mer, eller är det jag som inte står på god fot med honom?
Sedan styrde jag mot Alseda-skogarna för att hjälpa till och tömköra en häst, adnra gången jag var där och ekipaget hade gjort stora framsteg sedan sist, jag hjälper en tjej där att köra sin häst. Jag kommer ut varannan var tredje vecka och hjälper dem vidare i utbildningen och där emellan jobbar hon på med honom själv, ett väldigt bra upplägg när man har med hästvana människor att göra jag har kört in två andra hästar på detta sättet också.
På söndag ska jag iväg och klippa en häst så det rör på sig med hästarna nu och jag tycker det är jätte kul! Nä nu blir det soffan och njuta lite av lukten av nystädad lägenhet, Andreas är och tränar , får bli någon god macka när han kommer hem sen.

Kram
Mikaela <3

Motivation

Idag har jag och Fanny varit ute på en mysig ridtur i mörkret! Full av skratt och snack, som vanligt när hon är med med andra ord. Vi var ute i nästan en timme. Travade en rejäl sväng med dem, båda var pigga och glada och Etna verkar trivas jätte bra på det nya bettet. Skönt om vi har hittat ett något där vi är nöjda båda två!
Jag åkte med fam F till och från stallet, när de sedan skulle åka ut med havre till Daimond som nu står ute i Hällinge följde jag med och kikade lite eftersom jag inte har varit ute i det stallet innan. Vilket stall det var, drömma kan man alltid, stort och luftigt med spångång i mitten det blir så behagligt lugnt och skönt i stall som har det.
Fick en rundvandring och presentation av Fam Engströms hästar som står där ute, alltid trevligt att prata häst en stund. Jag är så motiverad till detta med hästarna just nu, skulle vilja ha 4-5 stallplatser så man kunde ta emot lite hästar att jobba med och eventuellt utöka sitt eget hästbestånd något. Vi får väl se vad framtiden bär med mig och drömmar är inte tunga att bära så de kan jag bära ett tag till.

Igår ringde en tjej ifrån stallet och sa att Etna hade rullat fast, det är inte första gången hon gör det, tyvärr! Hörde av Anette att det har hänt hemma också och att de även hennes mor hade en förmåga att lägga sig fast. Så när det kommer nytt spån på onsdag ska jag bygga spånvallar i frökens box, vi gjorde det åt en häst som la sig fast mycket i stallet i skåne och det blev mycket bättre. Någon som har något annat förslag på hur man kan göra? Dela gärna med er här i så fall, med en liten kommentar.

Imorgon ska jag ut och ge hästarna lunch så då passar jag på att fixa allt i stallet då också eftersom jag ska på inredningsparty med jobbarkompisarna imorgon kväll.
Nu ska jag hålla Andreas sällskap framför Fotbollsgalan, så jag får sällskap nästa gång det är hästar på tv, det gäller att ge och ta!

Kram
Mikaela <3


En vecka

En vcka har gått sedan jag uppdaterade bloggen, en vecka som har varit full med allt möjligt! Etna har fått jobba på banan två gånger med tömkörningen, hon börjar lyssna fint och söker sig framåt nedåt jätte fint. En dag följde vi med Fanny och Dockan runt hökås, då blev det en ridtur.
Tyvärr har vi ju haft snö här denna veckan och jag har inte några snösulor på Etna ännu (ska ringa hovlagaren imorgon) så det har inte varit jätte lätt att jobba som man hade planerat eftersom det har varit milt hela tiden och de har fått "klampar" när man har tagit ut dem.

På grund av underlaget har det heller inte blivit någon körning med Dockan, eftersom hon är så pigg just nu så lockar det inte att ta ut henne när inte underlaget är som det ska vara för att vara optimalt. Ett underlag som jag hoppas snart är optimalt är vår ridhus botten, det ska bli så skönt att kunna jobba hästarna obehindrat trots väder och vind!

I torsdags spenderade jag och syster en dag i Ullared, det var faktiskt ganska lugnt med folk så vi behövde inte trängas.
Jag handlade mest förbrukningsvaror och en del juklappar. Jag köpte även tre bett, ett tredelat gummibett, ett vanligt D-rings bett och ett med parerstänger och "rullar" på bettet.
Detta tror jag är ett bett som Isa kommer tycka mycket om, hon gillar ju när hon kan flytta rullarna på mitt vanliga rullbett.
Provade även detta bettet på Etna igår när jag och Emma var ute på körtur, hon verkade också trivas väldigt bra med det i munnen. Hon tuggade nöjt och var riktigt fin och inte alls stark, hoppas det håller i sig nu så ska vi jobba på med detta bettet ett tag.
Emma var med mig i stallet igår dels som trevligt sällskap på våran väldigt blöta körtur men också för att se vad fröken äter i stallet eftersom Emma ska ta hand om henne när vi är i Globen, första advent helgen. Vi får väl se om de vågar sig på några ridturer?
Annars var Nellie sugen på att rida Etna igen så jag behöver nog inte bekymmra mig om "min" häst när jag är borta, som vanligt.

Kram
Mikaela <3

Ridtur blev körtur

Det blev två körturer för mig och Elin igår, hon hade inga ridkläder hemma hos sin mor och far så då begav vi oss istället ut på körtur, påpälsade ordentligt för här var det kallt och bet i kinderna.
Dockan stod för första turen och jag kan väl säga som så att det var en pigg, och halvt galen ponny framför vagnen. Hon va bortom sans och kontroll, jag har ju inte kört henne sen innan hon blev halt och när hältan försvann kan man ju fundera på om allt hon lärt sig om körning också försvann. Nej skämt å sido, jag vet att hon blir så här när hon är pigg (för pigg) då är hon väldigt svår att kommunicera med och man får köra henne lite på "hennes eget vis" med den svarta damen får man kompromissa och inte försöka bestämma för mycket, då blir allt bara värre. Vi va nog ute i 40 min, lite blandat med skritt och trav försökte oss på några mindre lyckade halter också, det är ingen höjdare när hon är så pigg, får nog bli lite skolning på banan imorgon eller på onsdag så fröken kommer ner på jorden igen!

Etna var också väldigt pigg men hon är pigg på ett helt annat sätt än Dockan, hon vill framåt men det slår inte genom på samma sätt utan hon är fortfarande kontaktbar och hittar inte på massa egna hyss. Etna fick gå en längre runda och även kämpa på i backarna lite. Det svåra med Etna när hon är pigg är att hon blir väldigt stark hon bara springer och så får man väldigt mycket i händerna, klart att hon ska vara pigg men man vill ha en mjuk och fin häst i handen även om de vill framåt, så detta jobbar vi mycket på med halvhalter och mycket, mycket tempoväxlingar, det är ändå en enorm skillnad nu och mot i början när hon fick sina "springattacker" som jag kallar dem.

Någon, undrar vem, hade frågat mig i mitt senaste blogginlägg om när Isa skulle komma hem igen? Vi har inte sagt något direkt datum utan har väl bara pratat i termerna "efter jul" så vi får väl se lite när vi byter tillbaka, mycket beror väl också på väglaget, man ska ju kunna ta sig fram och tillbaka på ett säkert sätt för både folk och fä.

Idag är jag hemma från jobbet, vaknade med grym huvudvärk och kunde knappt ta mig upp ur sängen så jag fick ringa och sjukanmäla mig men efter att ha sovit till halv tolv kändes det mycket bättre. Jag hoppas att jag kan ta mig till stallet sen för att motionera Etna litegrann, vill inte att hon ska vila igen. På onsdag får vi nog finfrämmat i stallet, syster skulle komma och hälsa på med Alvin, så då får det nog bli lite nya foton, det blir ju första gången han träffar hästar, ska bli kul att se.
På torsdag beger jag och syter oss sedan iväg mot Ullared för inköp av diverse saker, jag hoppas att jag hittar lite julklappar så har man i alla fall kommit igång på den fronten. Till de fyrfota blir det nog mest förbrukningsvaror men jag hoppas på att hitta ett rakt gummibett också. Jag är lite av en "bett-fanatiker", älskar att köpa bett har en ganska stor samling hemma, olika bett är bra till olika hästar precis som olika bett är bra till olika tillfällen så jag ska se om jag kan fylla på min samling lite!

Kram
Mikaela <3

Första sidan

Nu får ni kika in på www.newforest.se där är jag och Dockan "framsidebild", kull att man får synas lite och även att man kan göra lite reklam för körsporten.Det är denna bilden som ligger på New Forest föreningens hemsida! Jag verkligen älskar den bilden än så länge har jag inte hittat ett ända fel på den, jag är annars väldigt kritisk mot bilder när jag kör för man hittar ofta fel i dem. Hur man håller tömmarna, händerna är inte jämna, benen är fel på hästen osv. Möjligtvis ska "felet" vara att jag inte har pisk men det var ju ett medvetet val för att hon skulle hålla sig lugn!
Just nu kör jag henne utan pisk för att hon ska hålla sig lugn, hon är egentligen inte rädd när man rör vid henne utan problemet kommer när hon ser pisken röra sig så det kommer även blir tillvänjning av skygglappar framåt för att komma ifrån detta "probelm".

Nu ikväll var mamma med och fodrade hästarna och hälsade på Etna, vi har planerat så många gånger att hon ska följa med men de har bara runnit ut i sanden. Men nu när jag va ensam (Andreas är på kryssning) så beställde vi Kina mat och fodrade hästarna, vilket lördagsnöje va?
Imorgon kommer nog Elin till stallet, vi tänkte ta en ridtur med Dockan och Etna, egentligen hade jag tänkt köra över vägen med Etna men Elin var ridsugen och vad gör man inte för sina vänner! Nej skämt åsido jag är så glad över att Elin vill hjälpa till så då ändrar jag gärna mina planer för hennes skull.

Nu blir det lite soffläge innan sängen kallar, imorgon är det morgonfodring igen.

Kram
Mikaela <3


Vilo vecka

Lite ofrivilligt men så här i efterhand rätt bra så blev det en "vilovecka" för Etna, tror det är bra för unghästarna med "tankepauser" ibland, så de får summera och tänka igenom alla nya intryck osv.
Jag hade egentligen inte planerat det men tiden har bara flugit iväg denna veckan och det har varit väldigt kaotiskt på jobbet så motivationen på kvällarna har inte heller infunnit sig på ett bra sätt. I onsdags va hon ute en sväng men Nellie och en kompis till henne i skogen, hon hade varit jätte snäll och skött sig utmärkt alltid skönt när man får sådana rapporter.

På söndag ska vi ta en tur med vagnen på andra sidan vägen hade jag tänkt mig, får se om jag får med mig något sällskap bara för när man kommer upp på stora vägen är det en brant backe och då är det skönt att vara två om inte hästen vill stå still så den andra kan hålla i lite. Tvärtom blir det när man ska hem att det sluttar ned mot stora vägen istället, så då är det återigen skönt att vara två.
Idag hade jag och Etna mysstund i stallet, friserade lite och borstade henne riktigt ordentligt, hon njöt i fulla drag men ville inte ha med någon annan i våran mysstund hon var riktigt tjurig när andra hästar gick förbi och när Shakira kom i hagen visade Etna bestämt att hon minsann gosade med SIN matte och att hon inte ville dela med sig. Shakira ställde sig snällt bakom och väntade på att jag skulle komma och klappa henne och sätta på henne grimma också sen gick vi in alla tre, lugnt och fogligt.

Imorgon tänkte jag ta hand om en del av all min läderutrustning som jag känner att jag har försummat nu ett tag. Jag har både fodring och utsläpp imon och då brukar jag passa på att putsa lite när hästarna äter sin frukost.


Etna mys!

Kram
Mikaela <3
Vintertid

Jag älskar hösten när det är klara och fina dagar men nu är det bara grått, grått, grått och inte nog med det nu har vi ju ändrat klockan också. Så det där med att ge sig ut i skogen om man slutar vid fyra fem tiden det är nästan lönlöst.Den här veckan har jag fodringsveckan i stallet, vilket innebär att du fodrar alla kvällar och lördag, söndag morgon. Vecka 44 hamnade på min lott eftersom jag inte hade några barn och inte heller gick i skolan själv, men att fodra en vecka varje halvår är inte särskilt jobbigt tycker jag.

Förra veckan var jag och Etna ute fem gånger, jag tycker det är lagom att en 4 åring rör på sig 3-5 dagar i veckan lite beroende på vad det är för jobb. Idag hade jag tänkt mig ett pass på banan i strålkastarnas sken innan jag fodrar hästarna, imorgon ska jag stötta min bror i ett hett hockeyderby så då blir de vilodag för damen, fam. F tar hand om markservicen och jag och pappa fodrar på vägen hem från hockeyn. Det mesta går att få ihop här i livet bara man är berädd att försöka.Veckan som gick lyckades jag dessutom "träna mig själv" hela 3 gånger också, jag ska försöka hålla det måttet nu här i höst, jag tränar måndagar då vilar Etna, torsdagen är jag ledig så då hinner jag både häst och träning. Försöker även träna lördag förmiddag jag är ju ledig även då.

Dockan är inte halt längre utan har nu jobbat under ryttare i mer än en vecka i helgen ska jag försöka hinna med en körtur med henne. Känns inte rätt med ett pass på banan nu när hon varit halt utan det är bättre att vi håller oss på raka spår istället ute i markerna och då får de vänta till helgen.Däremot har tyvärr Isa varit halt på höger bak där nere i Skåne, troligtvis på grund av att skon vridit sig och sedan att hon blev "av" med skon. Hon är ju så väldigt känslig med sina fötter den damen. Hovlagaren skulle troligtvis komma idag så jag hoppas på rapport från Elin nere i Skåne snart. Håll tummarna för positiva rapporter.

Det var en liten uppdatering om läget i de småländska skogarna.

Kram

Mikaela


RSS 2.0