Knölar?!?

Idag va jag i stallet på morgonen för att släppa ut hästarna, när jag tar av Isa täcket är hon jätte irriterad på bogbladet på vänster sida. Fullt med små knölar, bulor som hade små skorpor på sig. Vissa partier va varma och ömma medan andra partier "bara" verkade klia. Vi har ju sådan lyx och tur att vi har en jätte duktig veterinär som står med sina hästar i vårat stall (hade tur att hon va i stallet samtigit som mig) hon tittade på Isa och trodde det var någon form av allergisk reaktion, värme (av täcket) eller bett av någon insekt.

Ikväll var jag och Andreas i stallet för att pyssla om Isa och titta till henne, knölarna såg likadana ut så nu står hon utan täcke inne trots att hon är klippt. Hon är ju pigg och utan feber så vi hoppas och tror att det är någon form av bett. Hon kanske haft något djur under sitt täcke som bitit henne.
Hoppas att det är bättre imorgon, jag hade tänkt mig en riktigt lång körtur men det får vi nog dess värre hoppa över. Selen kommer ligga emot knölarna på vissa ställen så det är nog inte att rekommendera. Jag kan nog ta en barbacka tur i alla fall då ligger ingenting emot och hon är ju inte allmän påverkad. Någon som varit med om något liknande?

Igår va Isa och Emma ute på en lång skritt tur, i fint väder! Emma brukar alltid pricka in sina "riddagar" när regnet öser ner men igår hade de riktigt fint väder. Skönt för dem.
Hästarna verkar trivas i den nya hagen också de gick upp i skogspartiet direkt idag när jag släppte ut dem.

Kram
Mikaela <3

Inte vår dag

Igår ringde klockan vid 04.30, för att jag och Jennifer skulle bege oss till Bankerydpå regional hoppning med Isa och Nadja. Jag åkte ut och hämtade Jennifer och Nadja i Skede och sen åkte vi vidare till Bråtåkra för att hämta Isa. Eftersom vi va själva med två hästar och vi visste att det skulle bli en lång dag hade vi faktiskt bokat två boxar till dem, det var väldigt bekvämt med uppstallning och hästarna stod väldigt bra, bilen hade vi parkerad precis intill stallet, också det väldigt skönt.
Isa gick första klassen en LB (90cm) banan var fint byggd med olika typer av hinder, omhoppningen var väl ingen "Isa-omhoppning" tyvärr, det var långa galopp sträckor och för Isas del är det mer gynnsamt med korta vägar där man istället får svänga mycket.
Isa hoppade väldigt fint, Jennifer tyckte dock att det blev mycket kors-galopp och att hon inte hoppade så väl, tyvärr föll en planka som de var i lite lätt. På vägen hem tittade Jennifer på filmen och höll då med mig om att Isa såg väldigt fin ut. Tänk vad ögat och känlsan kan var olika.

Sen hade jag och Jennifer "ledigt" en klass då ingen av våra hästar gick den andra klassen, så vi satt i solen och tittade på en hel klass, detta är inte vanligt. Någon av dem brukar ju alltid hoppa men det var trevligt med en paus. LA+5cm gick sedan Nadja och de gjorde en väldigt fin runda, tyvärr föll en bom även här.

    
Bilderna är från Tranås tidigare i våras.

Sen var det då dax för dagens sista klass Msv, man kan väl sammanfatta den med ett ord. BLÖT!
Det formligen öste ner när Jennifer fick startsignal, jag förstår inte att hon överhuvudtaget klarade rida, 4 hinder föll, både Jennifer och Nadja försökte men förutsättningarna var inte de bästa, tyvärr.
När vi styrde hemåt var det mesta, blött och skitigt, tur att Jennifer hade med sig ombyte annars hade hon nog fått åka med hästarna där bak.

Dagen blev lång men vi var vid ganska gott mod när vi kom hem i alla fall, jag fick mat hos min snälla mor medan Jennifer hade en häst hemma som behövde röra på sig plusa att hon va ensam hemma så det var lite mer synd om henne.
Idag är jag "ledig" från stallet, Emma har varit ute och skrittat en lång tur på Isa, kanske blir att jag åker ut en sväng sen ikväll i alla fall. Igår släppte vi nämligen hästarna i en nya hage och jag tänkte mest kolla Isas hovar och tvätta dem så de är rena, ingågen till denna hagen är nämligen lite lerig. Annars är hagen väldigt bra med träd och kuperad terräng. Får försöka ta med mig kameran så ni får se hur de har de.

Det var allt för denna gång.

Kram
Mikaela <3

Dressyrpass

Igår blev det ett riktigt dressyrpass på banan, Isa kändes väldigt mjuk och fin. Mycket av vikten låg vid övergångar och igångsättningar för att få henne kvick och lyhörd. Man kände redan i skritten att hon va mjuk och arbetsvillig, hon sög på bettet och hade en härlig framåtbjudning (jag red henne återigen på rullbettet). Vi jobbade på banan i ungefär 40 min sen skrittade vi ut en liten sväng också, nu får vi hoppas att Jennifer tycker hon är fin och genomarbetad till tävlingen imorgon.
Idag ska vi bara ta en lugn tur ut i skogen, kolla av så att gas och broms fungerar. Dockan ska få ett körpass på banan idag tänkte jag. Jag ska fodra hästarna ikväll så de blir nog några timmar i stallet, måste ju fixa allt inför tävlingen imorgon också.
Det blir tidigt imorgon, först ska jag ut till Jennifer och hämta henne och Nadja, sen blir de vidare till Bråtåkra för att hämta Isa och sen bege sig iväg mot Bankeryd. Isa Hoppar bara första klassen en lätt B, jag och Jennifer är ju själva imon så vi har faktsikt "hyrt" två boxar så kan hästarna vara där slipper en gå med dem osv då vet man att de har de bra iaf, Nadja går sedan de två sista klasserna.

Igår fixade jag även försäkringarna till "hästarna", vi hade bestämt oss för att göra en höjning på Isa, känns som hon har så mycket resultat osv så en höjning var på tiden. Jag har faktiskt inte höjt henne sen jag köpte henne. Har även försäkrat Dockans foster nu, ifall något skulle gå galet så är det skönt att ha en försäkring. Nu gick det att försäkra foster även om inte stoet var försäkrat i Agria, jätte skönt. Vissa säger att Agria är dyra osv men jag är jätte nöjd med dem och har alltid fått bra hjälp där så jag håller fast vi dem. Nu är fostret försäkrat fram tills att det är en månad gammal, även det skönt ifall det skulle tillstöta någonting i början av livet.Nu känns det i alla fall som "gammla" Isa börjar komma tillbaka en aning i mun och kropp. Härligt! Då blir vi farliga nästa säsong på körbanorna. Bilden är i från 2008 när vi för första gången körde regionalt, vilket slutade med en 3e plats i dressyr, vinst i presicion, 2a i maraton och en total andra plats. Undra om man någonsin kommer uplleva ett sånt år som vi hade då? Isa var placerad i alla starter vi gjorde! Men siktar man mot stjärnorna så kanske man i alla fall kommer till trädtopparna.
Håll en tumme eller två för oss imorgon!

Kram
Mikaela <3

Dockan dräktig

Idag var vi inne och dräktighetsundersökte Dockan igen och det visar sig att hon fortfarande är dräktig! Väldigt skönt, allt såg väldigt bra ut så nu ska vi bara hålla tummarna i ungefär åtta och en halv månad till. Att allt går bra och att vi får en fin och välskapt fölunge i maj nästa år.
Imon ska jag även ringa försäkringsbolaget så att vi får det lilla livet försäkrat, jag hade Isco försäkrad i Isas mage också, jag tycker det är rätt skönt ifall det skulle bli något strul antigen under dräktighet eller i början av fölets liv.
Igår körde vi Dockan en sväng i skogen, hon va super fin och lyhörd, längtar verkligen till träningen i september med henne, ska bli spännande att höra vad folk har att säga om henne. Får bara hoppas att hon har gått ner lite i vikt tills dess för just nu har hon lite för mycket trivselvikt, vi får väl skylla på att hon är dräktig!

Isa har gått konditionspass i veckan, ett körpass, ett pass med klättring i backen och ett pass ut i skogen med Emma. Imon blir det lite dressyr på banan inför helgens tävlingar. Jag åker till stallet tidigt imon, får besök av syster och hennes käre lille unge under dagen och kvällen ska tillbringas hos Andreas chef. Kräftskiva står på schemat där.

Kram
Mikaela <3


Huvudvärk

Har haft extrem huvudvärk i två dagar nu, eller började igår kväll, låg helt utslagen i soffan i två timmar innan jag kom upp. Fortsatte idag så idag har jag varit hemma från jobbet, väldigt tråkigt! Men nu känns det i alla fall som jag har läget under kontroll igen.

Igår vilade Isa, hon brukar alltid få en vilodag efter att vi har tävlat. Jag var bara där och pysslade om henne och fixade stallet. Måste ta hand om hennes hovar extra noga nu, tvättar dem varje kväll och sätter sedan på henne ett lager hovfett. Ska även börja med något som heter "hovstärkare" som man penslar på där hovarna "fransar" sig så blir det som ett slags klister som håller ihop hoven, hoppas att det fungerar. En söm har redan släppt och där den har släppt har även en del av hoven ramlat bort.

Idag var jag och Isa ute på en lång skritt tur, en timme och femton minuter, barbacka det kändes i min rumpa kan jag säga. Rider inte barbacka så ofta och det kände jag av nu! Isa var pigg och glad och det var skönt att vara ute på en lugn tur i det faktiskt väldigt fina vädret. När jag satt och funderade när vi var ute och kom jag på att Isa har i år (hoppningen) gått 9 klasser och vunnit tre av dem, alltså vinst i var tredje start, inte illa! Sånt jag funderar på när vi är ute och rider, på söndag åker vi till Bankeryd och tävlar, klasserna passade inte Isa jätte bra men Jennifer ville så gärna åka dit med Nadja så Isa får följa med och går då bara en klass. En regional LB, sen var det LA+5cm och MSV och det är lite för högt för Isa i dagsläget.

Imon ska jag ringa och boka en tid för en ultraljudskontroll på Dockan, spännande, nu får vi hålla tummar och tår för att det fortfarande lever och mår väl där inne. Sätter in en bild på Dockan och hennes visare Janne från New Forest SM.

                                            

I kursväg är det mycket spännande att se fram emot oxå, i september åker jag till O-hamn med Dockan dags för träning för Christer, ska bli riktigt spännande att höra vad han tycker om henne. Han har ju hela tiden hävdat att en känslig och het ponny skulle passa min körstil bättre, nu är det väl upp till bevis då.
30 september och 1 oktober kommer Erika Lickhammer hit och håller hoppkurs, Jennifer ska nog vara med med Isa, spännande det också. Tyvärr fick vi ställa in träningen för Susanne Ankermark som vi skulle haft i stallet där jag har Isa, detta på grund av för få anmälda, vi gör ett nytt försök till våren, hoppas att fler känner att de vill träna inför tävlingssäsongen då.

Kram
Mikaela <3


Längesedan

Nu har de varit dåligt med uppdateringar denna veckan men jag får skylla på att man har börjat jobba igen och det har varit fullt upp med jobb och hästarna, för det är där jag tillbringat tiden känns det som.

I tisdags longerade jag Isa, skönt att slippa både mig (på ryggen) och vagnen för henne ibland men ändå kunna jobba henne, Jag longerar alltid inspänd så hon kommer upp med ryggen och kommer till arbete på ett bra sätt. Jag longerar även med varierande storlek på volterna för att få henne att trampa över det yttre bakbenet med inner vilket de gör på en mindre volt, detta kan man bara göra några få varv (de blir snabbt trötta) men det är väldigt mjukgörande för dem.

I onsdags va Jennifer här och red Isa, lite markarbete och hoppning på banan, vi upplever båda att Isa har blivit lite "stum" och tung i handen hon har svårt att länga sig och "krullar" gärna ihop sig. Så nu ska vi försöka ändra på detta så vi får en rundare Isa igen som jobbar mer genom ryggen. Vi vet ju att hon finns där, bara att försöka få fram henne igen. Vi får försöka hitta en lite rundare och djupare form igen och att de långa muskelgrupperna får jobba lite mer.

Torsdagen gick i "total makeover" anda! Isa fick nya skor, manen klippt plus att jag klippte hela henne, så nu är det bara magen som ska bort sen är hon riktigt fin igen. Tyvärr är hennes hovar väldigt dåliga nu, de fransar sig i kanterna och hovslagaren upplever att de är väldigt mjuka att spika i. Vi får hoppas att skorna sitter kvar nu och att hovarna bättrar sig igen. Isa har annars haft väldigt bra hovar, så det är svårt att förstå vad det plötsligt kommer av, någon som varit med om något liknande? Efter all makeover begav jag och Isa oss iväg till backen för lite klättring.

Igår (fredag) trimmade jag henne på banan, satte på henne rullbettet och upplevde direkt att det var lättare att få henne rundare i rygg och form. Sen blev det bad och massage inför dagens tävling.

Idag har jag och Jennifer varit i Aneby med Isa, ridit två lokala hoppklasser, vi valde att ta ner henne lokalt en tävling för att stärka självförtroendet efter kraschen på midsommarafton. Självförtroendet verkade det i alla fall inte vara något fel på, Isa hoppade väldigt väl, fina runda språng i fin balans. Första klassen var en lätt C (80cm), det flöt på hela banan och så även i omhoppningen, Isa var med Jennifer till 110% och det blev en dubbel nolla. Omhoppningen var super fin med väldigt snäva vägar dock utan att lägga upp tempot vilket jag tycker är ett väldigt bra sätt att rida på, det blev vinst med en sekund! Vilket visade att det är bättre att svänga än att rida fort! Rosett, plakett och anmälningsavgiften tillbaka.
I lätt B (90cm) satte de också en mycket fin runda, tyvärr föll en bom men vi är jätte nöjda över dagens prestationer, Isa hoppade väldigt väl och var pigg och glad, perfekt uppladning inför resten av höstsäsongen.

Jennifer släppte ut en mycket glad Isa som bockade sparkade och busade när hon kom ut i hagen, sånt är bara för härligt! Livsglädje och energi!

Kram
Mikaela <3

Hoppkurs för Erika Lickhammer i Lammåsa, Vetlanda!

Hoppkurs för Erika Lickhammer.


Erika är sedan fem år bosatt i södra Holland. Hon har flertalet GP vinster och placeringar, har även representerat Sverige i Super League ett antal gånger. Erika har även vunnit Svenska Mästerskapen som senior och tagit upp flertalet hästar till svår hoppning!
Erika har hjälpt flera av sina elever upp på internationell nivå.

I Lammåsa, Vetlanda den 29 och 30 september, träningspassen blir på em/kvällen.

Kursen riktar sig till hoppryttare på alla nivåer (vi delar in grupperna efter nivån på ekipagen), både häst och ponnyryttare är välkomna. Vi försöker lägga er i grupper så tiderna passar jobb och skola dvs Em/kväll.

Högst fem grupper med fem ryttare i varje, först till kvarn, anmäl dock senast 21 september.

Pris 1300 kr inklusive manegeavgift, två ridpass, på ungefär en och en halvtimme.

För mer info och bokning kontakta:

Mikaela 070/2282089

Ta chansen att få tips och råd från en ryttare som har de internationella banorna och ryttarna runt hörnet!


Igång igen

Nu är vi hemma efter en toppen vecka på Naxos, Grekland! Kan verkligen varmt rekommendera den ön som semestermål om man vill ha en lugn semestervecka med ett fantastiskt hav att bada i. Vi tillbringade den mesta tiden på standen, med sol, bad, korsord och böcker. Två dagar hyrde vi 4 hjuling och gav oss ut för att utforska ön (så nu ska vi ha en 4 hjuling när vi skaffar eget säger Andreas) en dag blev uppe i bergen och en utmed kusten, verkligen ett jätte kul sätt att se landsakpet på. Vi var även ute på en båtutflyckt, där de va 3 badstopp och grillning, kul att komma iväg lite från "hemma" stranden. Men nu är vi tillbaka hemma igen med lite mer färg och många trevliga minnen.
Imon börjar jag jobba igen så nu är det tillbaka i vardagen igen, jag kan dock tycka att hösten är rätt skön, man kommer in i de gamla vanorna igen och man kan ha myskvällar me ljus och lite gott att äta.

Isa passade ju så klart på att tappa en sko när jag var iväg (tror aldrig hon tappat en sko i min ägo innan) så de blev lite telesamtal till hovslagaren nerifrån Grekland annars har allt gått bra med henne här hemma. Nellie kunde pga den tappade skon inte börja rida förrän i fredags, så det blev två dagars skritt innan vi kom hem.

Igår va vi ute och joggade i skogen en timme ungefär, hade en häst som va spänd som en stålfjäder och låg på bettet som en tok, pigg efter vilan kunde jag iaf konstatera.
Så idag blev de lite dressyr på banan med gramanen på, jag gillar inte att rida med graman annars men kan tycka att den är en bra hjälp när hästarna är väldigt starka och vill hänga lite i handen. Vi jobbade mycket halter och tempoväxlingar och efter en halv timme hade jag en häst som var lydig och bärig på bakdelen istället för som igår bara lägga sig på framdelen. Efter halvtimmen på banan blev det en 20 min skritt i skogen.  Det är skönt när man kan göra både och, så inte hela passet blir på banan. Isa svettas väldigt mycket nu (har fått otrolig päls av att gå ute på nätterna) så jag får nog försöka hinna klippa henne innan tävlingen på lördag.
Hon går fortfarande ute på nätterna, tänkte hon skulle få komma in igen på onsdag, så vi får försöka hinna med en klippning på torsdag mellan mina delade turer på jobbet.

Nästa vecka ska vi försöka få en tid till att göra ännu ett ultraljud på Dockan se så att det lilla livet klarat sig och man kan jobba vidare med henne som "dräktig" häst, jag tycker det är skönt att göra två ultraljud på dem så man vet att "det" sitter kvar efter de första 45 dygnen.
Det blir en tur till O-hamn för mig och Dockan också i september ska ner och träna för C med henne, ska bli jätte spännade att höra vad han tycker om henne, även en väldigt bra hjälp för mig, har ju inte tränat för någon med henne sedan förra våren och sedan dess har vi utvecklats en hel del och nu finns det mycket man behöver jobba vidare med.

Nä nu blir det soffläge för mig resten av kvällen, tyvärr blir det ensam. Andreas är ute och jagar rådjur hos sina föräldrar, fast helt ensam är jag ju inte, har Ika här, mamma och pappas hund. Vi ska vara hundvakt fram till onsdag kväll.

Kram
Mikaela <3

Vardag

Hos oss händer inte jätte mycket just nu, Isa vilar! Är i stallet varje dag i alla fall men det händer inte jätte mycket, pysslar, borstar och fixar lite! Allt är i alla fall uppackat, putsat och tvättat sedan SM, alltid skönt att ha ordning på allt sedan när hon ska igång igen. I onsdags va vi så ordentliga så vi tvättade av vagnen efter SM äventyret, det var rejält blött på banan när vi körde presicion så den behövde sig en avputsning igen. Andreas och hans bror var med och hjälpte till så det gick fort, jag hade också hand om Dockan och Daimond den dagen, Dockan fick ett tömkörningspass på banan också. Det är verkligen skönt att man har någon man kan hjälpas åt tillsammans med när man åker bort osv, jag hjälper dem och de hjälper mig när vi är borta.

Idag har jag varit med en av mina bästa vänner på storhästtävling i Eksjö, hon hade 4 hästar med sig så jag hjälpte till, hålla hästar och höja hinder osv, kul att komma ut på tävling och titta lite. Dockan fick också komma ut en sväng med vagnen idag, det blev en skogstur med mycket jobb i uppförsbacke! Hon va pigg och glad hon älskar verkligen att bli körd, alltid toppade öron och en häst full av liv när vi ger oss iväg. Lägger in lite bilder från invigningen av NF-SM, lovade ju att ni skulle få se lite bilder.

       

Tyvärr är det lite dålig kvalite´på bilderna då ljuset var lite dåligt i ridhuset, men ni får ju se Dockan jobba, hoppas att jag får lite bilder från när de ställde ut henne också, så jag kan visa henne i helbild.

Inatt åker jag och Andreas på en välförtjänt semester närmare bestämt Naxos, Grekland. Ska bli väldigt skönt att komma bort lite och ta det lugnt utan några som helst krav.
Isa får semestra vidare här hemma, min extra familj Fam F tar hand om henne och Nellie börjar rida henne framåt onsdag. Då har hon fått vila i en och en halv vecka vilket jag tror blir lagom för att komma igång med lite ny energi till höstsäsongen.
Tyvärr har vi ju dock kommit fram till att det blir svårt att tävla fälttävlan den 22 augusti som vi hade tänkt, så tyvärr får vi nog skjuta det på framtiden. Känns inte rätt att starta terräng med en häst som har vilat i en och en halv vecka och sedan "bara" varit igång i en och en halv vecka.
Istället åker vi till Aneby och hoppar lokal ponnyhoppning den 22 augusti, det krävs inte lika mycket av henne att gå två lokala klasser. Skönt för Isa att gå lite lägre efter kraschen de hade på gräsbanan på midsommar tävlingarna i Vetlanda.

Nu får ni vänta lite på nästa inlägg men hör av mig när vi är hemma, solbrända och utvilade.

Kram 
Mikaela <3 


Söndag

Min klocka ringde även vid sex på söndag morgonen, denna natten hade jag trots allt sovit mycket bättre, vet inte om det berodde på mindre oljud eller att jag helt enkelt var tröttare.
Söndag morgonen tillbringades som i dvala jag ville helst inte prata med någon eller umgås med någon ville bara vara i min lilla bubbla och försöka förstå vad jag skulle göra och hur det hela låg till. Vet att jag sa till någon att jag helst ville att klockan skulle bli fyra så att vi kunde åka hem, ovissheten om det totala var nästan värre än själva hoppningen, jag ville ju så gärna lyckas fullt ut.
Jag gick banan i lugn och ro, men vad jag saknade Jennifer då, hon hade skrattat när vi gått banan och sagt att dettta klarar jag och Isa galant. Själv kändes det som jag skulle in och rida en OS final ungefär (skönt att jag slipper hoppningen nästa år, Jennifer har lovat att följa med då). Väl uppe på hästen kändes det bättre framridingen gick väldigt bra så jag var i gott mod när jag kom in på banan. Jag får startsignal, styr mot hinder ett, med lite undertempo och vad händer? Det som inte får ske, vi river hinder nummer ett! Resten av banan går super, det var så onödigt av mig själv. Behöver jag säga hur arg och besviken jag var på mig sjäv?
Isa och jag skrittade bort en stund kände att jag ville vara för mig själv att jag behövde smälta vad jag hade "ställt" till med.

Vi packade allt både Isas och våra egna saker innan prisutdelningen, så att vi kunde komma iväg dirket efter den ägt rum. Sammanlagt blev det 2 delplaceringar i allroundgrenarna precision och bruks och sedan två SM brons i samma grenar. Nu efteråt i det stora hela är jag väldigt nöjd med våran insats, även om besvikelsen var total i söndags. Isa har gjort en fantastisk helg och presterat på topp hela tiden, det är en ära att ha en sån fin häst! Vart vi än gick i helgen kändes det som att vi fick beröm för fina rundor och en vältrimmad häst.

     

Att vi förvånade både oss själva och andra (tror jag) med en sådan super runda brukskörningen gjorde ju inte saken sämre. Tidningen ringde igår och gjorde intervju så idag var det en artikel om oss på sporten i smålandstidingen, kul!
Nu väntar två veckors sommarlov för Isa, sova ute om nätterna och bara ta det lugnt! Igår bokade jag och Andreas en resa, så på lördag åker vi till Naxos i Grekland, ska bli jätte skönt att komma bort och ladda batterierna inför hösten igen, hoppas Isa laddar sina också.

En annan rekleftion bara, med tanke på SM, jag vet inte hur andra vill ha det men jag saknar medaljer. När man kommer etta, tvåa eller trea på ett SM vill man inte ha medaljer då? Jag har inte så mycket priser framme hemma i lägneheten men mina medaljer från SM:et 2005 hänger uppe och jag hade gärna hängt två till jämte dem. Det kanske är något värt att ta upp att man skulle ta fram medaljer som såg likadana ut, så som ridsportförbundet har vid tillexempel SM och DM. Vad tycker ni andra? Om jag tar pallplats vill i alla fall jag ha en medalj, elller att det i alla fall stårpå "bucklan" man vinner vilken plats man kom på. Bara mina tankar.

Kram
Mikaela <3

Lördag

Min klocka ringde kvart i sex, upp för morgonpromenad med Isa och fixa stallet. Jag är alltid noga med att Isa får komma ut minst två, gärna tre gånger förutom tävlingstillfällena för att sträcka på benen och komma ut och röra på sig.
En stund senare kom mina rumskamrater och tillsammans gick vi ner till bruksbanan för att lägga upp en strategi för min körning. Elin skulle egentligen åkt med mig på brukskörningen men efter en stunds bangång lämnade hon över uppgiften till Andreas, kändes bra att ha honom jämte mig som vanligt (hade känts bra med Elin också men i alla fall).
Brukskörningen skulle börja klockan åtta och jag hade start nummer sju, jag såg två ekipage köra banan innan mig, det är alltid skönt att titta på några ekipage om man hinner med de. När jag såg de andra bestämde jag mig också för att brodda med lite längre brodd än vanligt då många halkade i halterna, skönt att minimera den risken i alla fall. Isa va väldigt lugn när vi gjorde ordning henne och även innan start. Vilket var väldigt skönt då Isa kan ha lite mycket vilja och tankar i huvudet.

  

Vi klarade i alla fall funktions kontrollen galant och fick beröm för häst och sele i perfekt skick. Så började då det jag har fasat för länge, våran "sämsta" gren. Vad gör Isa då? Går in och förvånar allihopa. Hon gör allt precis enligt regelboken, vi klarar de båda backningshindrena galant. På- och avlastning flyter fint, en boll ner i "rutan" och några bollar i serpentinerna annars helt strålande inledning. Så var de då dax för halterna, Isa kämpar och håller vagnen helt stilla, noll i alla tre halterna. Nu började jag fundera på vad vi höll på med? Ungefär samtidigt börjar Jennika som var speaker prata om att; "Mikaela kommer bli vass i år, de här ser väldigt bra ut".

  

Så var de då dax för backningen in i port som jag tror är både min och Isas stora mardröm, vi kommer nära och kan vinkla upp vagnen bra, kanske lite för bra, Isa får hålla som en tok och då håller på att kröka sig, då blir Isa som hon kan bli nästan blockerad. Hon lysnar inte alls utan bara står helt still, då bestämmer jag mig för att låta henne gå fram och räta ut och sen försöka backa igen, det går alla tiders och hon backar helt perfekt, in i porten utan några problem, bara en rättning framåt en gång. Härliga häst!

  

Sen var de trav över bro, "övergångsställe" och "vatten". Jag var nog i chock när ja kom i mål över hur vi hade genomfört detta, kan säga att min groom också var de för han hade inte stor tilltro till mig och Isa i denna gren. Innan dressyren började gick det lite "rykten" om att jag kommit tvåa i brukskörningen, jag försökte släppa detta och fokusera på dressyren. Isa gjorde en bra dressyr, kanske att jag kunde tagit "ihop" henne lite mer och haft mer "tryck" i henne men gränserna är hårfina mellan bra och att det blir för mycket, vi red ihop 55,77% och slutade på det resultatet 6a i dressyren. Efter dressyren gick vi ner och tittade på bruksridningen och då kom "ryktet" ifatt mig, jag hade blivit tvåa i allround klassen och 3a i SM klassen, min tanke va bara, oj vad har vi nu gjort?
Jag hade inte räknat med detta själv så det va nästan svårt att ta in att det faktiskt hade gått så bra. Vi var klara tidigt i stallet på lördagen och åkte in till Ystad och åt en trevlig middag och turistade lite i en väldigt fin stad, det var väldigt skönt att komma bort ett tag och släppa tävlingen. Det sammanlagda resultatet hade ju också det kommit ifatt mig jag låg tvåa totalt och hade allt i egna händer, en bra hopp runda behövdes för medalj för det var otroligt jämnt i toppen. Denna natten sov jag mycket bättre, trots vetskapen om vad som väntade dagen efter, hoppning.

                                  

Kram
Mikaela <3


Fredag

Så var det då dax, äntligen, årets stora mål fjordhäst-SM i Bollerup. Klockan ringde vid halv fem, klockan tio över sex rullade vi ner mot Bollerup. Resan ner gick jätte bra, jag körde, de andra sov det är väl så man kan sammanfatta den.
Vi anlände strax innan halv elva, så tyvärr missade vi invigningen, vi kände att vi prioriterade att få ordning hos Isa och bland alla saker, något som är otroligt skönt med Isa är att hon är väldigt lätt att resa med. Hon är lugn när man kommer fram och stimmar inte med de nya boxgrannarna eller så. Min första klass, SM presicionen skulle börja ca halv tre men blev framflyttad till halv fem. På grund av att banan var väldigt vattensjuk och de ville ha mer tid på sig att försöka förbättra den. Det talades om att de eventuellt ville flytta in körningen, jag tycker det var väldigt bra att den blev kvar ute. Ett ridhus underlag alltid är svårare att köra fort på (hjulen glider gärna ovanpå underlaget) plus att det blir trångt inne i ett ridhus.
Mamma, pappa och bror kom ner vid halv två tiden med vagnen, det var väldigt skönt för då slapp vi andra åka i två bilar, riktigt lyxigt och med 4 killar i jobbartagen behövde jag inte lyfta ett finger för att få vagnen körklar.

Så halv fem var det dax för klassen att börja, jag hade start nummer sju, Isa va fin att köra men otroligt laddad, hon vet så väl vad de oranga konerna betyder vid de här laget.
Grundomgången gick bra, jag skulle köra på säkerhet, lugn och fin runda i trav. Så va planen, men med en häst som vill otroligt mycke så blev det mer galopp än trav. Jag var emot port nummer sju på min höger sida men jag hade tur och den låg kvar, så en felfri runda och omkörning. Vi va fyra stycken som lyckades ta oss till omkörning, jag hade start nummer tre, hon som körde som nummer ett körde väldigt bra och fort. Bara att försöka matcha, det gjorde vi tyvärr inte riktigt de skiljde 1,7 sek, jag låg tvåa när tre hade kört, alltså var medaljen säkrad, frågan var bara om det skulle bli silver eller brons? Det blev ett brons, sista startande slog mig med nio hundradelar. Jag var trots detta jätte nöjd med vår runda Isa lyssnade verkligen super och hon följde mig till hundraprocent.


                                 
                                       
Så nu var det dax att ladda om, en medalj säkrad i alla fall! Nästa "gren" var presicion igen, men denna gången räknades den i allrounden. Denna gången var banan väldigt kort och så även maxtiden, hör och häpna när jag kommer i mål med Isa och landar på tiden en minut och tre sekunder (som var den satta maxtiden), Isa brukar vara snabb och aldrig ha några problem med maxtider, men nu landade vi exakt på sekunden rätt. Jag tror banorna var väldigt snålt mätta. I alla fall dax för en omkörning till, full gas även här men denna gången fick jag ge mig mot Elin, hon och hennes Filippa slog mig med fyra sekunder. Jag var nolla i båda klasserna och reultaten 3a och 2a kan man inte vara annat än nöjd med!

                           

Det är i alla fall skönt att vara mycket folk ibland, vagenen uppe och lastad, hästen badad och matad i ett litet kick! Far, mor och bror tog alltså vagnen med sig hem igen, väldigt skönt att minimerat en sak att fixa med på söndag när allt ska packas och lastas igen. Klockan åtta var det dax för bangång inför brukskörningen, banan var svår och teknisk framför allt fasade jag för halterna i upp- och nedförslut och bakningen in i port, halterna var det verkligen kraftig lutning i och även backningen låg i sluttning.
Vi var bara med på bangenomgången (jag går hellre banan på morgonen sen när det är mindre folk och lättare att fokusera) sen gick vi tillbaka till Isa för att fixa allt i stallet och ge henne en rejäl bensträckare innan natten, den lotten föll på Andreas och Mattias som mer eller mindre blev släpade fram och tillbaka till transporten av en ivrigt taktande Isa, som tydligen inte alls gjort av med nog energi på Presicions banan, mina onda aningar fladdrade upp till ytan, hur ska det gå med denna "vildhäst" i brukskörningen?
Vi var inte klara förrän sent i stallet så det blev en snabbdusch och iväg till Tomelilla för att äta pizza, sen sov vi alla mer eller mindre gott under natten, inte på grund av pizzan men jag förstår inte vad allt oväsen kom ifrån i vårt rum? Det var i alla fall inte jag! Jag fick bara lyssna på det! Andreas snarkar och Mattias gnisslar tänder bra kombination att sova med när man ska upp och tävla, tur i alla fall att Elin inte också förde oljud med sig.

Kram
Mikaela <3
Torsdag

Tänkte dela upp mina senaste dagars äventyr i just... Dagar! Så här kommer bli ett inlägg för varje dag som vi varit iväg, hoppas att ni vill och orkar läsa om hela vårat äventyr.

Torsdagen ägnades mest åt att packa och förbereda, jag var i stallet redan på morgonen, hon fick vila tisdag och onsdag och vilket huvudbry jag hade kring detta med vilodagar eller ej. Men hon kändes lite trött och verkade inte heller så glad så efter mycket funderande bestämde jag mig för att det fick bli vila i två dagar och sen mjukgörande jogging i torsdags. Vad fin och pigg hon var i torsdags, helt super att rida, precis lagom på alla sätt och vis, det var skönt då tog jag alltså rätt beslut. Restaerande dag bestod av att packa, packa, packa, packa och så packa lite till.

Mitt i packandet hann vi också med att förbereda Dockan inför invigningen till New Forest SM, hon skulle badas och knoppas så att hon blev riktigt fin. Hela torsdagen bestod av ihållande regn. Vilket gjorde att de blev tvugna att flytta in invigningen i ridhuset, vilket kanske inte gynnade våran uppvisning. Men torrt och bra var det i alla fall. Detta gjorde att jag blev tvugen att köra presicion först, för att kunna ha banan uppbyggd, sedan dressyr. Den kombinatinen är inte jätte lätt med en ponny som har mycket tankar och åsikter inne i sitt lilla huvud. Men jag tycker ändå Dockan skötte sig väl, med kamerablixtar, åskådare och massa ponnybarn i ridhuset.
Vi körde grundomgång och omkörning i presicionen. För att sedan köra delar ur det Msv dressyr programmet, med ett tillägg av en åttvolt med enhandsfattning.
Jag tycker hela tillställningen var bra och är glada att jag känner att Dockan bara tar för sig mer och mer, med tanke på hur hon var för ett och halvt år sedan har hon gjort en grym utveckling. Det blev ett litet missföratånd i serpentinen annars skötte hon sig exemplariskt.
Jag hoppas att någon vill dela med sig med lite foton så ska ja lägga upp dem här på bloggen vid ett senare tillfälle.

Torsdagen avslutades med packning igen, men denna gång för oss tvåbenta.

Kram
Mikaela <3

RSS 2.0