Att sprida körsporten

I dagens inlägg tänkte jag filosofera lite kring hur man kan sprida våran underbara sport!!! Körningen... Sportkörning! För mig som är "invigd" finns ju inget bättre, det är ju den ultimata sporten, man är ett team samtidigt som man håller på med hästar! För går det bra i körningen så är det inte bara kuskens förtjänst utan även groomen och alla andra som finns kring denna hästen/hästarna kan suga i sig av den äran! 

Men hur kan vi nå ut till fler? Genom media så klart! Tex i gårdagens höglandet.nu en gratis tidning som går ut till alla här på höglandet hade de med en artikel om oss och om sportkörningen! Många har hört av sig och tyckte det var kul att läsa! 
Kanske väcker det en tanke hos någon om att köra sin häst? Då har man sått ett frö, eller att någon hör av sig och vill åka med, kanske en blivande funktionär eller groom?!?

Annars finns ju internet, Facebook osv! Den listan kan göras lång och var vi än syns så kan det ju ge något så jag tror alla kuskar, groomar, närstående och andra involverade måste tänka på att vi ska synas, för ju mer vi syns desto större blir vi!

Evenemang på ridskolor, klubbar osv! Vi körde på invigningen till New Forest SM väldigt populärt och det visar en otrolig allsidigthet hos hästen!
Men också bara detta att synas på ridklubben tex i vetlanda är det inte längre någon som höjer på ögonbrynen när det kommer ett körekipage! Vi har träningen för holländarna där, jag tränar själv där och till hösten kanske vi kan få till en inomhus maraton tävling?!?
Ni som har körekipage, kör på uppsvisningar, julshower och liknande tillställningar! 
Fyrspannen är jätte spännande och gör så klart bra reklam, men vi måste visa att bredden finns allt ifrån enbet shettis, till par i halvblod och spannet där emellan! 
Och ifrågasätt och påpeka, jag skrev tex till hästkanalen Horse1 för ett tag sedan de påstod att de visade "all" hästsport, körning va inte medräknad, bland de grenarna, tyvärr har jag inte fått svar från dem angående detta...
När man skulle räkna foderstat hos Pavo kunde man inte välja körning, mailade dem, fick till svar att de skulle tänka på de när de gjorde om sidan! Bra... Där väcktes iaf en tanke och de kommer förhoppningsvis!
We Love Horses podden som Henrik och Malin Baryard har sökte ämnen under helgens tävling i Varberg som de skulle ta upp, eller personer att intervjua! Jag föreslog att de skulle prata med någon av fyrspanns kuskarna! 

Det finns säkert fler sätt så klart... Men detta är några tankar och syns man inte finns man inte! 
Och ingen kan göra allt men alla kan göra något! Sprider vi vår sport mer kommer fler bli nyfikna och det ger i sin tur fler i sporten och ett större intresse föder i sin tur fler sponsorer osv! Så alla ni som är i kör svängen tänk på att hinta lite då och då här och där om vår sport!!! 
Och ni som ännu inte är "inne" i sporten va inte rädd att fråga, undra osv eller bara följ med, i vårat gäng finns inga dumma frågor! Och vi har nästan alltid e plats över på vagnen, så det är bara till att följa med på en tur om man skulle tycka det var spännande!

En annan viktig sak är glädjen att vilja visa och involvera nya personer, man får ju tänka på att man bemöter de som kommer "nya" på ett trevligt sätt!!! Så de vill vara en del av denna underbar värld!

Kram
Mikaela <3

Smått och gott

Så här i semester tider gör man ju lite av varje och lite så känns de även med hästarna just nu! Aragon jobbar nu på igen efter en veckas vila, medans brudarna njuter av ledigheten och lever riktigt häst liv! 

Igår va Emilia iväg och tränade hoppning med de andra tjejerna som ska rida i div 2 laget i höst! En väldigt bra träning för henne och Aragon, de fick tänka på att lägga upp tempot betydligt mer än de är vana vid, något som behövs i hoppningen.
Sedan fick Emilia släppa dressyr tänket lite och inte fokusera så mycket på Aragon utan tänka mycket på sig själv, sin kropp och sin egen ridning! Blir träning med tjejerna igen nästa måndag! 

Sen är de även anmälda till DM i dressyr, den 5e september i Vaggeryd det blir nog "sista" gången de rider LB sen får vi höja svårighets graden lite... Egentligen sa vi ingen mer efter New Forest SM men eftersom första omgången av DM gick i LB får väl denna start också vara okej ;0) 

Jag körde dressyr idag... Planen va en riktig lång runda men när man har tillgång till ridhus och regnet öser ner! Ja då blev valet lätt, så jag hoppas på en långtur imon istället! 
Han va oerhört fin att köra idag "trots" att jag inte kört på två veckor! Mycket tempo växlingar, halter och galoppfattningar va de som jobbades mest... Sen har vi börjat nosa på lite saker i svår klass programmet med skräckblandad förtjusning! :0) 

Jag har verkligen hittat glädjen i att köra igen, ett tag kändes de som att de bara handlade om att prestera, vilket helt är mitt eget fel och all press jag sätter på mig själv! 
Men Eskilstuna var verkligen jätte kul att köra och nu ser vi verkligen fram emot Göteborg nästa helg! 

Kram 
Mikaela <3

Roadtrip

Idag har vi varit i Vaggeryd och tittat på Fjord SM och NM! 

Kul att prata med lite "känningar" och framför allt titta på maratonet... Vi har insett att om fyra år måste vi vara väldigt snabba! 
För ska man kunna ge de övriga länderna en kamp i körningen så är det de som gäller! Men jag lovar vi ska erbjuda dem ett riktigt bra motstånd ;0) 

Vi hann även se lite bruks och dressyr innan regnet "jagade" iväg oss!!! 

Nu blir de lite "häst-fritt" och en tur till Blekinge  för lite grille och härligt umgänge med världens bästa Team Rackning! Otroligt skönt att vi valde en sån solig kväll... Hi hi hi!!!

Kram
Mikaela <3

New Forest SM del 2

Söndag morgon... Hoppning står på schemat! Emilia och Aragon ska hoppa LC och LB, Felicia och Wella en LC...

Emilia ledde sin kombinations klass med sex poäng och Felicia låg tvåa! Olidligt spännande alltså!!! 

Emilia och Aragon va först ut i LC som bara va värmning och in för att känna på banan, ett stopp, tyvärr men annars fin! 

Wella och Felicia... Nolla och de skulle sämst bli tvåa! De höll, de nollade "så klart", kanske inte deras snyggaste runda men de gör inte så mycket, så länge man håller tassarna i styr! 

Nu väntade lite oviss väntan innan resultatet kom, ettan hade rivit ett hinder och de blev vinst i Ungponny kombinationen för Wella och Felicia, som ända fyra åring bland C ponnyerna gick de in och vann, mycket starkt jobbat! 


Och en fantastisk prestation av Felicia som mer eller mindre gjort allt jobbet med Wella själv! Hon om någon va värd detta! 

Emilia och Aragon startade ganska sent i sin klass och de va mycket fel i denna klassen... Tyvärr va Aragon på sitt spända och "tittiga" humör och då är han inte lätt att påverka, stopp på första hindret... 
Men de kämpade sig runt och kom i mål... Emilia va efter ritten oerhört besviken, fullt förståligt och är man tävlings människa så är man! 

De gjorde ju kombinations klassen lite onödigt spännande men vi räknade lite själva och anade att de borde räcka till placering i alla fall!!! 
Men även detta höll HELA VÄGEN!!! Återigen rann tårarna på Emilia men denna gången av glädje de hade fixat de!!! 
Vinst i LB kombinatione!!! Två vinnar ponnyer från samma stall med två systrar i sadlarna... Låter nästan som en saga men för oss är det sant!!! 

Det känns fortfarande overkligt och jag kan knappt förstå vad de ställde till med i helgen... Men täckena ligger fint ihopvikta hemma för tävlingar framöver och bilderna talar ju sitt sanna språk!!! Emilia och Felicia fixade detta... Jag är så oerhört glad att jag har så otroligt duktiga ryttare till mina ponnyer!

Kram
Mikaela <3

New Forest SM

Dags att summera årets upplaga av New Forest SM :0))
Emilia och Aragon hade sin LB som ingick i kombinationen på fredagen, vi hade sån tur att Elsa va ledig och kunde komma och agera hjälp på framridningen! Mycket värdefullt för tjejerna! Väl inne på banan skötte sig Aragon strålande, Emilia också för den delen... Elsa skrek och jag grät efter ritten, jösses va de såg bra ut!!! Upp i ledning gick de oxå på 72,85% och nytt person bästa! Nervös väntan på alla andras resultat... Men de höll hela vägen och räckte till vinst! 

Wella och Felicia hade oxå dressyren på fredagen LB Ungponny programmet var det som gällde för dem! Även Wella verkade lugn och lydig... Och hon går in och gör en jätte fin ritt, 65% och fina vits ord från domaren! De räckte till en delad tredjeplats slagen av fem och sexåriga hästar! 
Sedan "stylade" de om och blev ett hopp ekipage på 2 min, går in och sätter en nolla i 70cm pay and jumpen!

På lördagen började dagen med en LA:1 för Emilia och Aragon, för dagen va han lite okoncentrerad men de gjorde ändå ett riktigt bra resultat! 69,75% och även här nytt person bästa... Man kan ju undra var detta ska sluta? Nu pratas de om att börja träna på "skolorna"! Jag hejjar bara glatt på ;0)

Sedan va de utställning... Aragon, gick vidare till final, vi hade nog inte väntat oss ngt annat heller!
Hem och hämta Wella... Och här blev de lite "kris" då Hanna skulle in med Willum i BIS ringen! 
Så helt plötsligt visade jag Wella själv, inte riktigt rätt klädd men iaf... De räckte även de till final!!! Ja trodde knappt ja hörde rätt, domaren började med vackert feminit sto och ja tänkte bara när kommer poängen?!? Men som sagt det blev final för henne också... 

Väl där kunde Hanna ta Aragon och jag gick med Wella, som fick jämna fina 5*8 40 poäng... 
Våran kantiga "lilla" tjej har växt upp!!! Och jag har nog helt missat de... För när ja ser korten inser jag att jag har inte hängt med! 
Aragon blev reserv bästa valack och fick 41poäng, "tyvärr" en 7a på traven och det var vi nog lite förundrade över med tanke på hur han travar, men domaren dömer! 

Sen fick vi skena hem, lasta ur, fixa hästarna, ta in Fortuna och byta om... Väl inne på ryttar middagen va vi alla så trötta så vi ville helst bara äta, åka hem och slänga oss i sängen!!! 

Men men... Fortsättning följer... 

Kram
Mikaela <3

Vilken helg!!!

Imon kommer en mer genomgående redogörelse!!! Här kommer en kort inblick med lite bilder... :0)
Fredagen... Vinst i LB för Emilia och Aragon, Wella och Felicia red på 65% och en nolla i pay and jumpen! 

Lördag... Utställning och guld för båda hästarna! 

Och idag blev det totalt vinst för båda två! 
Wella och Felicia tog hem Ungponny kombinationen!!! Helt otroligt och väldigt glädjande! 
Och Emilia och Aragon tog hem Lätt B kombinationen... Efter ett lite väl spännande avgörande! 

Vilken dag... Vilken helg... Vilka systrar... Och vilka hästar!!! Helt otroligt... Har knappt förstått de som hänt än! 
Söndagens rosett skörd!

Kram
Mikaela <3 

Invigning

Så va årets upplaga av New Forest SM invigt... Nu väntar tre dagars tävlande för Emilia och Aragon, Felicia och Wella! Håll tummarna för dem! 

Vi va med och körde på kvällens invigning... Körde först in Cela som va speaker under hela kvällen! Och fanbärarna! 
Sen blev alla ryttarna inkörda på motorcyklar och själva invignings talet hölls! 
Sen körde vi lite presicion och maraton, kul att få visa upp körningen och hur kul vi har! Avslutade till allas skräck eller förtjusning med att köra/hoppa över vatten graven! :p 
Man måste ju bjuda lite på sig själv och jag tänkte som så att när tillfälle ges får man ju passa på att träna, tex med sikte på Falsterbo nästa år! Min häst går iaf helt obekymrat på vatten gravar även om han hoppade rätt rejält! 

Kram 
Mikaela <3

Fortuna Grönkulla

Tänk att min "lilla" fyra åring har genomfört en LA med godkända resultat!!! 
Hon smyg startade ju med en LB i Oskarshamn första helgen i juni, även den med godkända resultat, men jag trodde nog inte hon skulle imponera så mycket som hon gjorde i helgen iaf, särskilt inte i maratonet och precisionen!!! 
Allt känns så otroligt lätt med henne och det har de gjort sen dag ett... Så nu väntar ett långt och välförtjänt "sommarlov"! På måndag nästa vecka blir det bete för hennes och Wellas del i cirka åtta veckor! 

Även skorna är borta... Så de blir verkligen sommarlov! Annars va de ju frestande att ta med henne också till Gbg, men nu håller vi oss till planen! I höst väntar lite hopp och dressyr tävlingar ev ngt inomhus maraton! Annars kommer fokus ligga på att stärka upp ryggen och förbättra konditionen, så de kommer bli åtskilliga timmar i backarna runt om!

I helgen gjorde hon inte bara fantastiska resultat sett till sin ålder och förmåga utan hon uppför sig också exemplariskt! Hon är lugn och trevlig att ha med sig och framför allt är hon alltid glad! Som jag skrev i förra inlägget förväntade jag mig en trött häst i presicionen men nä... Hon klipper i och gör de man ber om och lite till, oavsett! Därför tror jag denna vila verkligen behövs... Samma sak i maratonet, hon visade inte alls att hon va trött förrän vi tog ifrån henne, då sänkte hon huvudet precis som hon tänkte nu behöver ja inte jobba mer! Hon äter och dricker bra, helt enkelt en toppen häst att ha med sig! Så nu längtar vi allt lite tills nästa säsong också... Men först ska vi göra klart denna med förhoppningsvis ännu lite bättre resultat med Aragon! 

Kram
Mikaela <3 

New Forest SM

Nu i helgen väntar New Forest SM på hemma plan... :0) ska bli så kul och tjejerna har verkligen tränat och längtat efter detta! 
Vi ska köra en liten uppvisning med Aragon på invigningen på tors kväll, så har ni inget att göra vid klockan sex på tors kväll tycker jag ni ska bege er till vetlanda ridhus för och titta på oss och resten av invigningen! 

Annars börjar själva tävlandet på fre, Emilia startar LB:1 med Aragon och Felicia rider Ungponny programmet med Wella! 
De ska även hoppa 70cm Pay and Jump, så Wella får komma in på gräset en gång till!

På lördagen rider Emilia en LA:1a med Aragon på morgonen sen ska både han och Wella visas i utställnings ringen... Men till de har vi hyrt in proffs hjälp, Hanna Mattsson kommer att visa dem, känns tryggt och bra! 

Sen på söndagen väntar hoppningen en lätt C för Wella och Felicia som då har deltagit i Ungponny kombinationen, och LC och LB för Emilia och Aragon, där de då har deltagit i Lätt B kombinationen!!! 
Spännande och roligt ska de bli... 

Imon väntas ett sista trimm pass i dressyren för Elsa för att slipa på detaljerna, sen får vi bara hoppas på det bästa ;0) 

Kram
Mikaela <3

Hemma igen

Nu är vi hemma igen, tävlings helgen gick som vanligt otroligt fort! Man tycker att tre dagar är lång tid men på en tävling bara svischar de till!
Ja tänkte kortfattat berätta om varje gren och häst, så har ni lite koll på hur de kändes!

Fortuna va först ut i fredags och hon gjorde en helt ok dressyr, visst finns det mycket att förbättra men det är så otroligt lätt att glömma att hon bara är fyra år... Hon ryggar hon gör sina halter men allt e fortfarande lite vingligt och hon tappar ibland formen lite! Så efter dressyren va ja nöjd, döm om min förvåning när de ropar ut resultaten i högtalarn, 85 straff!?! 
Hade jag och domaren ens sett/kört samma start... Jösses, va tankarna malde, så höga straff har jag ALDRIG kört på!!! Men de va visst en felräkning... På ganska många straff ;o) 67,5 va resultatet! Och de stämde bättre med min känsla, tur! Vi slutade på en 6e plats av elva starter med Fortuna!
Aragon kändes också fin, trots eller kanske pga att jag körde på vanligt träns bett!!! En sen halt och en dåligt körd avvikelse var väl de jag kände direkt när ja kom ut att det va mindre bra. Men han var med mig hela vägen och detta programmet va väldigt roligt att köra, då både han och jag fick vara mer alerta! Resultatet blev 56 straff och en andra plats! Tyvärr bara en sexa på presentationen, så till nästa start får vi plocka fram hatt och finare kläder, där kan vi ju inte ge bort poäng!!!

Maraton dags... Med två hästar och två olika klasser är det alltid lite extra nervöst! Då man kör olika vägar med båda hästarna i hindrena. Fortuna först ut, går som tåget, hon är riktigt häftig att köra i hinder och är hela tiden med och bjuder framåt. Sträckorna va inga problem och hon kopplade av fint i pausen.
Ibland va hon lite sen på mina tömtag men i det stora hela gör hon det fantastiskt! Faktiskt så bra att det räckte ända till en tredje plats, första rosetten på en körtävling!
Aragon har som vanligt inga problem med sträckorna och äntligen fick vi fram de vi ville i hindrena, han tog tag själv och bjöd jätte fint, tyvärr körde jag dåligt mot sista hindrets sista port, kostade nog minst 15 sek och gjorde så vi hamnade på en fjärde plats istället för en andra. Snacka om att ja va besviken... Kusk fel är väl iofs bättre än häst fel, felet var ju bara mitt!!!


Presicion... Och jag förväntade mig en väldigt trött Fortuna... Men inte!!! Hon taggade igång så fint, nolla och en riktigt bra tid också, med lite mer träning kommer min femåring vara livsfarlig nästa år!!! Det blev en fjärdeplats i precisionen och en sjätte plats totalt!

Med Aragon låg vi trea totalt, om ja va nolla hade jag chans på total placering... Tvåa! Men tyvärr föll en boll och vi halkade istället ner till en fjärdeplats, men det är väl så för varje gång man är nolla kommer den där rivningen närmre! Och nollorna har ju annars duggat tätt för vår del. Jag är riktigt nöjd med Aragon och de han presterar under helgen... Tyvärr kändes de som vi hade lite stolpe ut med honom... Får hoppas på stolpe in nästa tävling!

Kram
Mikaela <3

Mot Eskilstuna

Nu är vi äntligen på väg mot Eskilstuna för ännu ett kör meeting! Denna gången har vi Eva med oss, jag kan iaf va helt trygg med att mina hästar kommer glänsa som de stjärnor de är!!! Känns skönt att ha en rutinerad hästskötare med sig när vi tävlar dubbla ekipage, hon påstår dock att hon inte kan sela, de kommer hon kunna efter denna helgen ;0) hon vet de bara inte själv ännu! 

Fortuna startar vid nio imon, hon går LA, Aragon går MSV denna helgen och startar framåt fyra! 
Ska passa på att köra honom lite på området efter Fortunas start, han kan ju bli lite spänd så då är det alltid skönt att ta ut honom en stund så han får se sig omkring!

Det ska som vanligt bli väldigt kul att tävla och jag är ju lite extra förtjust i tre dagars, så man verkligen har tid för varje gren! 
Förutsättningarna för hästarna är ju väldigt olika, Fortuna gör sin första start på ett meeting och här ska vi bara ge henne en bra start och ett sug i maraton hindrena! Utan några som helst krav!!!

För Aragons del hade jag väl bågen spänd rätt högt, men även här tonar vi ner lite, han har varit väldigt spänd de sista... Men efter bett byte och lite justeringar känns han nu riktigt fin... Så jag kommer förmodligen köra dressyren på vanligt träns bett! Det har både sina för- och nackdelar! 
Utvärdera det valet får jag väl göra imon, håll tummarna för oss! 

Kram
Mikaela <3

RSS 2.0