Uppskattning

Att man har folk som kommer med glada tillrop och tror på det man gör betyder otroligt mycket. I livet med och kring hästarna, att man får uppskattning även om det inte handlar om en vinst på tävlingsbanan utan även tillrop och budskap som gör det lättare att motivera sig i det dagliga arbetet med våra fyrbenta vänner. Ett exempel på detta är den väldigt fina texten Anette skrivit på sin hemsida om mig och jobbet med deras fina Etna (hoppas det var ok att jag stal en textbit, Anette?).

"En som jobbar men inte på hemmaplan är ju vår lilla Etna. Vi får massor av positiva meddelanden från Mikaela i Vetlanda om vår lilla pärla, och det värmer också hjärtat. Lilltjejen jobbar obehindrat i maratonvagnen nu och hade det inte varit för bebisen i magen som jag ju så gärna vill ha så skulle hon få fortsätta vara smålänning så länge intresse fanns. Jag hoppas kunna skramla ihop pengar på något sätt så jag kan få vara sponsor framöver, för duktigare och seriösare tjej än Mickan det kan jag inte tänka mig, för att få ut henne på tävlingsbanan!"

Blev nästan rörd till tårar när jag läste texten på deras hemsida.

Ett annat exempel är detta tillrop som "ramlade" in på min Facebook sida efter träningen i O-hamn med Dockan, det värmer i hjärtat och betyder så otroligt mycket:

"Måste säga att det var imponerande att se er i helgen från knas o stök till superfint. En mycket trevlig häst och duktig kusk!!!"

Även alla kommentarer här på bloggen är uppskattade!!!

I det verkliga livet finns också människor runt omkring mig som betyder otroligt mycket, utan Andreas som stöttar, taktikar, hjälper till både i hemmet och stallet skulle aldrig mitt liv fungera som det gör nu! Han är en klippa! På tävlingarna är han lugn och trygg och det är enorm trygghet för mig att ha honom med mig.Några andra som stöttar och hjälper till otroligt mycket är fam F som äger Dockan, jag är så otroligt stolt och glad över att jag får köra deras svarta lilla pärla, hon har tagit mig långt i min utveckling som kusk och ger mig otroligt mycket nytt kunnande och nytänkande.De hjälper även till med mycket i och kring stallet alltifrån laga transporter till att ta in hästar osv. Det är guld värt för mig att ha dem som man kan lita på i vått och torrt.Någon annan som betyder mycket är ju Emma som hjälper till att fixa i stallet när vi är borta och rider och ordnar med det man behöver hjälp med.

Utan alla människor runt omkring mig som kommer med glada tillrop, på bloggen eller i de verkliga livet, ni som ger en hjälpande hand och ni som tror på mig, utan er hade jag aldrig varit där jag är idag.

Tusen tack, ni är så betydelsefulla, glöm inte det!

Kram

Mikaela <3


Full fart

Med orden full fart kan man väl sammanfatta både mig och Etna just nu, hon är full av energi och vill bara framåt, framåt hela tiden. I fredags blev de nästan lite väl bra när vi var ute med vagnen, hade en fröken som inte ville stå still och for runt som en liten toka.
Hon hävdade bestämt att hon glömt allt vad förhållningar och halvhalter vad, hon förstod helt enkelt ingenting. Detta straffade sig idag kan jag säga för då fick lilla fröken ha ett lite skarpare bett och då hade jag en lydig häst igen som plötsligt kom ihåg allt hon hade lärt sig. Så imorgon går vi tillbaka till tränsbettet igen, det blir lite farligt med vagnen om de är alltför okoncentrerade, då brukar jag byta till ett skapare bett någon eller några dagar så man får dem med sig igen. På Isa växlar jag rätt ofta bett, särskilt mellan fyra stycken, vanligt tredelat, rakt gummi, kimelvick stången och ett rullbett som de flesta hästarna blir väldigt mjuka och nöjda på (det var detta Etna fick prova) det är koppar rullar på så de kan aldrig bita sig fast för det rör på sig hela tiden.
Jag tycker bara det är positivt att hon är så pigg men som sagt det kan bli farligt om hon inte har fokus på mig! För mig är det mest full fart i min lilla hjärna, jag har så mycket tankar som far kors och tvärs just nu om allt och ingenting.
Jag har även kommit igång med min egen träning igen, vilket är välbehövligt. Idag har jag varit på ett danspass på Friskis & Svettis verkligen ett roligt sätt att träna på!

Igår hade Anette uppdaterat sin hemsida www.gronkulla.com och orden som stod om mig där går knappt beskriva ni får själva gå in och läsa, jag blev tårögd när jag läste det! Sådant gör att man orkar de där sista någon gång när det känns motigt att ta tag i saker och ting. Just nu är min högsts önskan ett eget stall, vad jag längtar till den dagen vi har vårat eget.

Kram
Mikaela <3Rapport från Elin på Bollerup

Efter tävlingen igår när jag fått resultat service av Elin bad jag henne göra ett blogginlägg om hennes och Isas framfart i skånelandet, håll tillgodo här kommer det!


Sitter på Bollerup och pluggar.. puuuuuuuuuh.. Jag har lovat att skriva om tävlingen igår, känns bra med ett avbrott i plugget (precis som om man inte kollar facebook var femte minut.. ;)) Isa kom till oss för ungefär en månad sedan nu och jag gillar henne bara mer och mer... Förra veckan var hon nere hos mig på Bollerup där hon verkade stormtrivas! All uppmärksamhet på henne. Ridningen under veckan gick jättebra och jag har ju blivit stormförtjust i hennes härliga galopp!

Jag har hoppat henne en del hemma och eftersom Liv skulle till Trelleborg till helgen på tävling fick Isa följa med. LD och LC, dvs 70 och 80cm kändes lagom eftersom jag aldrig tävlat henne förrut. Klockan halv åtta gick taxi Holmgren till Trelleborg med Liv och Isa i släpen. Jag somnade direkt och resan gick smärtfritt.

Väl framme tog det längre tid än vi beräknat, inte så många starter men seeeeeg banpersonal.. Först ut för dagen var ju iaf Isa i 70cm. På framridningen kändes hon lite små seg men det vände fort när vi kom in på framhoppningen där hon blev PIIIGG!!! Hon hoppade jättebra och det kändes jättefint! Väl inne på banan fortsatte hon att ligga på bra. Rundan började bra, det var ett bra flyt och bra rytm genom hela banan förrutom till hinder nr 4 där det gick lite för fort, jag balanserade upp henne dåligt, vi kom lite nära och det blev ett flackt språng och tyvärr så rev hon.. Resten av rundan flöt på bra utan några missar.

I nästa klass, 80cm kändes också bra. Fortsatt bra flyt och nu började det kännas som om jag hittat "knapparna" på henne. Snabbt gick det denna rundan också, tyvärr rev vi nästsista hindret i grunden. Lite för snabbt här också... Att man aldrig lär sig... Aja. Lite tråkigt att jag inte fick rida någon omhoppning på henne, hon är ju så grymt lättsvängd och snabb!

Sammanfattningsvis var Isa stjärnan för dagen, Liv har gått tillbaka till sina gamla vanor och jag känner ingen motivering till att tävla henne mer denna säsongen, iaf inte just nu. Som det ser ut nu är det Sol och Isa som kommer bli tävlingskompisar. 70cm känns väldigt lågt för henne så vi får se om vi kanske tar en högre klass nästa gång. Förhoppningsvis har Adrian någon tid för oss på lovet så vi kan träna.

När nästa tävling blir vet jag inte riktigt just nu men då hoppas jag på "stolpe in" istället för tvärtom som på denna tävling! :D

Snabb uppdatering mellan körkortsteori plugget/ Elin HolmgrenBilden är på Jennifer och Isa, jag hoppas på att få lite bilder från fam
Holmgren framöver.

Återkommer ikväll med uppdatering gällande mig och Etna!

Kram
Mikaela <3

Barnvakt

Idag är jag barnvakt åt min systers lille busfrö, just nu sover han gott i sängen brevid mig och då tänkte jag att jag kunde passa på att uppdatera bloggen! Hade egentligen uppdaterat igår, jag skrev en jätte lång text och tryckte på fel knapp *poff* så va allting borta då orkade jag inte ta tag i de igen och skriva nytt!

Men denna veckan har bara bestått av stress, stress, stress och så massa jobb! Har jobbat över alla dagar så långt denna veckan därför har stallbesöken bara varit sporadiska, jag har fixat mat, mockat osv. I måndags fick Etna vila, i tisdags red Nellie henne på banan och igår fick hon en skritt tur i skogen återigen med Nellie. Jag tror att Nellie, blev riktigt förtjust i Etna för egentligen hade jag tänkt köra henne igår men jag fick ett SMS av Nellie och hon krev att hon gärna tog ut henne en runda igen så då fick de bli så. Jag hann fixa lite annat i stallet och klippa Etnas man så nu är hon fin igen, den hade blivit på tok för lång.

I söndags var jag och Etna ute på en riktigt fin morgontur, rimfrost i gräset och sol som gick upp över sjön. Jag hade en riktigt pigg och glad häst som jobbade jätte fint med allt jag bad om, förutom en hurtig löpare så var det bara jag och Etna i skogen, så härligt! Nu börjar hon även ta galopphjälperna riktigt bra, så då har hon kanske utvecklats på den punkten i alla fall sen när hon blir skånebo igen. Jag fick dock vissa indikationer igår av Elin H att hon inte visste om hon var då sugen på att lämna tillbaka Isa för hon höll på att bli kär!!!

Med tanke på Isa så har jag nog i samråd med massa andra duktiga hästmänniskor kommit fram till vad vårat "problem" var. Pressen blev nog förstor på Isa i år och de tyckte hon inte va kul, nu menar jag inte att man inte kan sätta press på dem men Isa skulle alltid gå så fint och hon skulle alltid vara perfekt på alla sätt och vis detta gjorde nog att det blev för lite "glädje" i vårat jobb tillsammans istället hamnade all fokus på att prestera.
Känns skönt att ha kommit till denna insikt och ska försöka lätta på mina krav i hästsammanhang på ett positivt sätt. Så sen när Isa kommer tillbaka får vi se vad som händer känns hon pigg och glad och vill jobba så fortsätter vi även om jag kommer ändra lite på upplägget. Annars kanske det blir en fölunge till, så får tiden utvisa vad som händer sen.

På Dockan fronten är det tyvärr lite dåligt nu, hon är halt och har stått i boxen sen i lördags då hon kom in med puls och värme i kotan. Veterinären tittade på henne i tisdags och trodde det var en vrickning så vi avvaktar lite till, det blir hela tiden bättre! Igår kände jag ingen puls alls och bara en antydan till värme, håller tummarna att det inte var något mer allvarligt.

Idag hade jag tänkt att Alvin och jag skulle åkt till stallet men vi håller oss nog här i stan så får vi se om jag åker ut och rider ikväll annars får hon vilda idag och vi tar en tur imorgon istället. Skönt med en ledig dag idag det behövs så man kan komma ifatt lite här hemma, funderar på att krypa ner jämte Alvin och mysa lite inte för att det hjälper mig att komma ifått här hemma men i alla fall, mysigt är det.

Kram
Mikaela <3

Ledig lördag

Idag har jag hör och häpna, knappt spenderat någon tid alls i stallet. Jag var där på morgonen och släppte ut ett gäng (7st) och fixade Etnas box och allt som hör där till. Sen begav jag mig hemåt för att sedan styra vidare mot Jönköping med min kära sambo, där har vi shoppat, ätit gott, pratat, skrattat och umgåtts! En helt ledig dag och det behövdes verkligen, nu ska vi snart ut och äta med ett par kompisar sen blir de spel eller film här hemma resten av kvällen, väldigt trevligt, ibland behövs sådana dagar. Men jag kan inte säga annat än att inspirationen i stallet är på topp.
Imorgon ska Etna och jag ta en ridtur i morgonsolen (hoppas jag), älskar vädret som det är nu, högt och klart i luften, idag på morgonen var det helt vitt av frost på marken, underbart! Ända nackdeleln är när det blir hårt på vägarna då är det svårt att göra något vettigt med hästarna.

Igår var jag, Andreas och Etna ute på en härlig tur på sena kvällskvisten, hann blir riktigt mörkt medan vi va ute men inte heller de bekom damen något nämnvärt. Andreas såg en älg i skymmningen men den missade både jag och Etna vilket iofs kanske var rätt skönt.
I torsdags longerade jag Etna jag brukar göra det någon gång ibland för att man ser bra hur hästarna rör sig och vad de har för takt, här kan man också jobba mycket med att länga och korta dem samt öka och minska volten. När man minskar volten ska man bara tänka på att de fortfarande bjuder bra framåt samt att man kan få dem att flytta sin bakdel lite utåt för att stretcha insidan denna övning brukar få dem att slappna av fint. Även fröken Etna verkade uppskatta jobbet i linan och busade till det ordentligt i en gång.

Kram
Mikaela <3

Kördagar

Nu har jag kört Etna två dagar i rad, igår körde vi först en sväng i skogen i tjugo minuter sen tog vi ett pass på banan. Etna va jätte nöjd och fin på banan, nu är hon helt på de klara med hur hon ska forma sig i vagnen när vi jobbar på volterna. Tränade även mycket tempoväxlingar, provadeäven att göra halt direkt ur traven och från halt direkt upp i trav!
Jag måste säga att hon är en väldigt positiv häst som har lätt för att lära och alltid vill göra sitt bästa.
Idag begav vi ut på vägarna, hade den stora grusplanen i sikte, då jag har märkt att fröken är lite "rädd" när det gäller vattenpölar, det beror väl på att det är så plant i skåne så de blir väl inga vattenpölar där, massa backar och vattenpölar, Etna undrar nog vart hon kommit ibland.
Sagt och gjort travade vi till grusplanen och mycke riktigt där fanns STORA mycket läskiga vattenpölar, Etna skulle till en början blankt vägra att blöta någon av sina fina torra hovar. Så jag lät henne gå mellan två pölar, och vips stod hon mitt i pölarna för de gick ju ihop! Detta hade hon inte räknat med för de va en mycket överraskad dam som stod i vattnet och tittade och frustade. När vi väl gått i och ur några gånger va de helt okej tyckte hon. Jag kom dock fram till att vi nog får köra lite till i vatten, det är ju inget farligt alls!
Hem tog vi den långa backen och fröken har verkligen kommit på hur man jobbar i en backe, sänker nacken och tar i bakifrån så fint.


  
Etna mumsar ensilage i "Isas box" efter körpasset. När jag var färdig med alla vanliga stallsysslor idag plockade jag iordning i mitt stallskåp, sommartäcke ut vintertäcken in. Tog även fram lite ländtäcken och reflexer, börjar bli den tiden på året nu. Ska även ta med lite täcken till foderaffären (de har tvättmakin där, väldigt smidigt) för att bli tvättade, skönt att ha allt rent sen när man ska börja andvända dem igen. Även Isas tävlingssaker fick flytta upp på vinden, dröjer en stund tills de ska fram igen. Men på ryktesvägar (Grönkullas hemsida) har jag hört att Isa ska tävla nästa helg, det kanske även jag och Etna gör på JLFF:s KM vi får se hur det känns i slutet av denna veckan.

Nu ska jag hålla sambon sällskap vid tv:n, det är fotboll.

Kram
Mikaela <3

Pälsen av!

Idag gjorde vi slag i saken och klippte båda hästarna de fick en ny klippning, dräktighetsfrisyr kallar vi den. Vi kände att ingen av dem går mer än att de klarar sig om vi bara klipper deras halsar. Båda stod som två små ljus när jag klippte dem, det är verkligen skönt med snälla hästar!
Det blev även en hel del foton, för en gångs skull hade jag kameran med mig så nu bjuder jag på en bild kavalkad.

   

Fullt i klippartagen på den svarta damen!

 

Etna och jag myser utanför stallet.En jätte fin bild på en nyklippt Etna.

Kram
Mikaela <3

Bocksprång och dressyrövningar

Nu var det längesedan jag bloggade, får väl skylla på att det har varit galet mycket att göra den sista veckan, när jag har kommit hem från stall och jobb har jag prioriterat en lugn stund i soffan framför tid vid datorn. Tyvärr lockar ju datorn ännu mindre här hemma nu när man sitter framför den hela dagarna på jobbet.

Men jag ska försöka sammanfatta vad som har hänt här hemma lite kort. Etna har fått skor och tycker på grund av detta att livet i småland är ännu bättre för nu gör de ju inte alls ont att springa på de småländska "steniga" vägarna. För Etnas del har det blivit mycket körning nu den senaste veckan, även två dressyrpass på banan har vi hunnit med, där har vi tränat på att få till böjningen och sen jobbar vi mycket med att hon inte "bara" ska ta pisken som framåtdrivande utan även flytta sig för den, detta tycker hon är svårt och vill gärna öka takten när jag lägger på pisken. Men vi jobbar vidare och det tar tid, jag vet att även Isa hade svårt med detta i början.Här kommer bild bevis på att Etna trivs bra i maratonvagnen! Erika va snäll och fotade när vi hade varit ute på en tur förra fredagen, vi hade verkligen jätte trevligt ihop i några dagar. Jag tror även att alla kursdeltagare var nöjda med den hjälp och de instruktioner de fick.

Igår blev Etna "vuxen på riktigt", i vårat stall brukar vi skoja om att de inte är unghästar längre när de har varit på andra sidan vägen och igår blev de premiär tur över dit för Etnas del. Hon skötte sig otroligt bra stod still och väntade lugnt både när de kom bilar och lastbilar när vi skulle passera, sen gick hon lugnt över, härligt med hästar som är så trygga i sig själva. Idag va vi ute på en lugn skogstur själva, igår hade vi sällskap av Dockan och Fanny i fall hon skulle bli rastlös eller orolig vid vägen.
Jag fick lite indikationer av Grönkulla folket om att Etna inte va helt klar med vad gallopp fattningar betyder så vi har tagit det lite lugnt på den fronten och hållt oss till skritt och trav, men idag tänkte jag vi skulle testa på fältet som sluttar lite uppåt. Hon tog galloppskänkeln så bra man bara kan, pep och sparkade bakut det var en förvånad ryttare som nästan fick bita i gräset där uppe på ryggen. Men allt gick bra och jag hade en lycklig häst som sträckte ut i fin och kontrollerad gallopp uppför tills fältet tog slut, härligt!

Imorgon tänkte jag att Etna och Dockan skulle få bli av med lite päls, vi klipper halsarna på de dräktiga stona det får räcka. Jag tar med kameran till stallet så ni kan få se lite före och efter bilder. Även Dockan har fått några körpass i veckan, det är så kul att det börjar lossna med hennes körning känns som hon börjar bli riktigt fin nu!

Jag hoppas att jag kan uppdatera imorgon igen, så håll utkik!

Kram
Mikaela <3


RSS 2.0