Dag 14 - Min drömhäst

Min drömhäst... Även detta är en svår rubrik! Men om jag ska välja en häst som jag har sett bli körd och jobbad och som finns idag får det nog bli...

Windy Boy Rocket...
Han verkar ha allt, styrka, utstrålning, mod och gång!
En korsning med Isa och New Forest kanske skulle bli något riktigt bra ;0)

Kram
Mikaela <3

Dag 13 - Om jag skulle vara tvungen att byta häst med nån skulle jag välja

Detta var en svår rubrik... För att byta häst med någon så måste man känna hästen rätt bra! Man kan ju inte bara byta, de flesta hästar tar tid innan man lär känna och hitta knapparna på... Så jag är rätt nöjd med dem jag har, hade jag däremot fått byta tillbaka Isa som hon var innan skadorna kom hade jag mer än gärna gjort det! Isa 2008 då var vi på topp!!!

Kan väl ta och berätta hur läget är nu istället, igår longerade jag Dockan på banan och Wella fick följa med! Wella for runt som en liten tok, bockade och sparkade. Jag måste säga att jag är otroligt nöjd över hur hon rör sig, traven ser riktigt bra ut, ska försöka få med mig någon och se om vi kan filma lite med telefonen så ni får se...
I måndags körde jag och Josefin Dockan vi körde ända ut till Store Ö och vände, skön tur i kvälls solen, med en häst som var riktigt lycklig över att få trava på... Den rundan är rätt bra trots att man får "vända" den e rätt plan och hästarna kan verkligen få trava en rejäl bit. Wella fick va hemma själv igen och denna gången verkar de som hon stått på alla fyra hela tiden, bra!
Dockan däremot har nog fått något bett, rejält svullen på höger ganasch, skulle tro att det är ett insektsbett för hon är bara lokalt varm och bryr sig inte jätte mycket om man tar där, ingen feber heller...

På "Isa-fronten" går de bra, hon är betäckt och snart får hon nog komma hem... Dock ska vi på utflykt över helgen så hon får nog stanna till söndag kväll.
Imorgon blir det Liseberg och sen beger vi oss mot Halmstad igen, på lördagen väntar besök hos fam Nord på "Stuteri Rubin" ska bli jätte kul att se hur de har de och se deras fina hästar live.
Men glöm inte och kika in här för "dag för dag" inläggen kommer "poppa" även när jag är borta.

Kram
Mikaela <3

Dag 12 - Hästens utrustning

Jag gjorde ju lite fel när jag skrev om min utrustning på dag 10 då skrev jag om det Isa har på sig så nu får jag väl skriva om det jag har på mig...

Som kusk ska du ha huvudbonad (hatt eller keps), handskar, förkläde (gammal tradition) och pisk! Det är de som tillhör utrustningen, groomen (medhjälparen) ska också ha huvudbonad och handskar.
Det som sedan står i tex TR om klädsel är att i dressyr och presisicion ska du ha kläder som passar för ekipaget dvs du ska ha lite sportigare till en maratonvagn och riktiga finkläder till gigg eller finvagn.
När man kör maraton får du ha kortärmat och du ska inte ha förkläde, däremot ingår hjälm och säkerhetsväst, handskar är valfritt...
Detta kan man väl säga att det är min utrustning, när vi kör maraton har vi även tidtagarur med oss minst två stycken.

När jag är i stallet i allmänhet inte för tävling osv. Har jag gärna fleece tröjor jag verkligen älskar dem och har alldeles för många, något annat jag inte kan leva utan är mina "Ariat" skor, bättre och skönare skor finns inte! De är helt outstanding både när man rider och bara "är" i stallet.

Kram
Mikaela <3

Dag 11 - Hästbloggar jag läser

Det är väl bara till att krypa till korset och erkänna att jag verkligen älskar hästbloggar och en del följer jag då och då medan jag har en del som jag följer nästan varje dag. Jag kommer skriva om dem kort här, tyvärr kan jag inte göra en "länk" av adressen för då syns inte adressen i inlägget... Vet inte riktigt hur jag ska komma till rätta med de där problemet.

www.josephinetjernlund.blogg.se en Vetlanda tjej som rider och skriver roliga och intressanta inlägg om hästarna i största utsträckning, har för övrigt tävlat Dockan i hoppning för ett par år sedan.
www.jnordlund.blogg.se även detta är en Vetlanda tjej som rider och tävlar. Hon skriver mycket inlägg om utrustning och skötsel.

Det är väl dessa två rena "bloggar" jag följer mest sen har jag även några "hemsidor" som jag följer.

www.gronkulla.com där får man följa familjen Holmgren och deras fjordningar. Elin deras dotter tävlar sin "egna" Sol Grökulla på LB-nivå i hoppning och vann nyss fjord-SM i samma gren. Etna som jag hade i vintras och som kommer tillbaka i höst kommer härifrån.
www.erikalickhammer.se här kan man följa en av mina allra bästa vänner och hennes fina hästar!


Etna och jag utanför stallet förra hösten.

Det var en kort beskrivning om det hästbloggar och hemsidor jag följer mest "slaviskt". Jag insåg också att igår skrev jag om helt fel saker då jag skulle skrivit om "min" utrustning och inte "hästens... Men imorgon gör vi tvärtom och skriver om "min" i "hästens" istället, hoppas ni blir nöjda med detta...

Kram
Mikaela <3

Dag 10 - Min utrustning

Vet inte riktigt vad ni vill veta här... Men min sele är från Ideal Harness och den är jag väldigt nöjd med tycker den ligger bra på hästarna och är väldigt bra i lädret.
Vagnen har jag köpt från Drive out, som har importerat den från Polen, jag är mycket nöjd med den också men ska man klaga på något är det att jag skulle vilja att det gick och flytta sätet så att man kan sitta precis bakom hästen nu hamnar jag alltid på höger kanten och ser inte hästen rakt.
Jag har två sadlar en dressyr och en hopp. Till Isa har jag ett brunt hopp träns och sedan ett svat dressyr träns sadlarna matchar såklart!

Isa i sitt bruna hopp träns från GG-Glen Gordon, Equality
Line, hon har även en matchande förbygel.

När vi kör har jag alltid lindor plus boots runt om i maraton momentet. När Jennifer hoppar har vi bruna plastskydd från Hööks.

Schabrak och täcken väljer jag helst från Mia's RS tycker att det är väldigt bra produkter som håller länge, tvätt efter tvätt.

Isa iförd ett Ylletäcke från Mia's.

Har ni några frågor om min utrustning så får ni fråga på... :0)

Kram
Mikaela <3

Isa betäckt

Så har då äntligen Isa insett att Zamir är en snygg pojke... Igår betäcktes hon för första gången, så nu gäller det att hålla tummar och tår för att vi får en lite midsommar-fölis nästa år!
Får bli ett klinik besök någon gång runt 17 dygn tror jag, visserligen skulle vi väl kunna vänta till 40 dygn direkt eftersom det ändå blir för sent att betäcka om henne?!?! Men jag tror jag kommer vara alldeles för nyfiken för att hålla mig så länge... Vi får väl se, vad hade ni gjort kära läsare?!?!

Igår tillbringade jag mer eller mindre hela dagen i bil, Andreas och hans bror Johan hade fått för sig att de skulle cykla till Halmstad... Så jag åkte med hans föräldrar för att möta upp dem efter 17,5 mil på cykel! Det var två trötta killar som kom till oss halv fyra, sen väntade super god middag på "Timmerstugan" där Fredrik yngste brodern jobbar.

Idag blir det en tur ut i skogen med Dockan och vagnen, får se om vi får sällskap av Josefin och Diamond eller om Josefin väntar på att Isa kommer hem... ;0)

Kram
Mikaela <3

Dag 9 - En perfekt dag i stallet

En perfekt dag i stallet har man TID att göra allt de där små-pysslet som man inte gör dagligen... Rykta lite extra, putsa sakerna osv...

Sen går hästarna så klart jätte bra under kör/rid-passen och uppför sig strålande... ;0)
"Skämt å sido" de flesta dagarna är bra när jag är i stallet, kan vara riktigt sur och tvär hemma eller på jobbet men när jag kommer till stallet, rinner det på något sätt av mig!
Man blir lugn och glad för det är detta man vill göra... Har man haft en stressig dag i övrigt finns det inget bättre än att åka ut till stallet och ta en lugn tur i skogen utan några större krav, det är avkoppling på hög nivå!

Kram
Mikaela <3

Sällskap

De senaste dagarna har jag haft sällskap i stallet, det är verkligen trevligt och uppskattat! I onsdags var jag och Andreas i stallet under den tiden de regnade mest på hela dagen tror jag, regnet öste ner och vi såg ut som två dränkta katter... Planen var att det skulle blivit en körtur med Dockan men jag vägrade ta ut sele och vagn i det vädret så istället blev det klapp och gos med Dockan och Wella.

I torsdags var jag inte i stallet överhuvudtaget, Fanny och hennes kompis Ellen var ute och skrittade med Dockan och Daimond i 45 min. Under tiden passade Wella på att rymma ut från boxen och rämma ett staket, allt detta utan en skråma, knasiga lilla hästen ville inte va själv och när My var lite ovaksam när hon skulle stänga dörren så stack hon ut och upp till sin "flock" att det var en el-tråd i vägen bekymrade inte henne... Efter lite "lock och pock" var hon åter i boxen i alla fall.

Igår (fredag) var jag, Elin och Josefin i stallet, jag och Elin stack ut på en tur med Dockan i skogen medan stackars Josefin fick stanna i stallet och vakta på Wella... Vi vill inte ha mer sår på benen eller riskera att hon fastnar med benen igen så nu blir det "vakt" ett tag fram över så lilla fröken lär sig att man står på fyra ben i boxen.
Jag hoppas innerligt att Josefin inte tröttnar nu när vi inte har någon ridhäst hemma...

Idag blev det en körtur med Dockan på banan, första gången jag körde henne på banan efter fölningen. Fokus låg på tempoväxlingar att de ska vara lugna och att hon stannar kvar i formen. Hon har en förmåga att hetsa upp sig och sätta upp huvudet och vilja "sprätta" iväg i en väldig fart på en gång. Avbrotten går bättre då har man henne i en bra form som hon oftast stannar i... Även halterna behöver tränas mer då hon tycker att det där med att stå still är väldans onödigt!
Funderar faktiskt på att prova och köra på banan med det vanliga träns-bettet nu, Christer tyckte redan i höstas att hon skulle gå på vanligt bett men då var hon lite för mycket uppe i det blå men nu tror jag att det skulle fungera, på banan men inte i skogen. vi får prova helt enkelt! Känns så kul att köra "min" lilla svarta "Piraya" lite mer ordentligt igen.

Nästa gång jag har sällskap får jag nog be någon ta lite nya foton på oss när vi kör, detta är från NF-SM förra året på invigningen.

Kram 
Mikaela <3 

Dag 8 - Pinsammaste situationen med hästar

Jag kan nog inte direkt komma på någon pinsam situation med hästarna... Hästar är ju djur så man kan inte förutse vad de ska göra utan reaktionen blir vad den blir därför tycker jag inte att det uppstår så många pinsamma situationer med dem... Inte heller tystnaden kan bli pinsam ;0) vilket är väldigt skönt då jag verkligen kan uppskatta tystnaden.

Något jag däremot tycker är pinsamt är hur otacksamma en del är på tävling mot dem som är med och hjälper dem, skriker, svär och är allmänt otrevliga sånt däremot är pinsamt.
Hästar som är dåligt tränade, inte förberedda för uppgiften osv hör också till sånt jag har svårt för. Sedan är man väl lite skadad sen hästskötartiden så jag vill alltid att allt ska se bra ut rent, putsat och hästen blank och fin annars har man inte ute och göra i mina ögon ;0) om inte annat så SÅG MAN I ALLA FALL BRA UT...Kram
Mikaela <3

Dag 7 - Min bakgrund

Min hästbakgrund börjar väl på "riktigt" när ja är 6 år, det är då jag börjar på ridskola, innan dess har ja suttit på morfars nordsvenskar och varit me honom i stallet...
Under somrarna när jag var 9-11 år hade jag en sommarhäst Liza ett New Forest sto. Henne hade jag då hemma som min egen och red och skötte om, när jag sedan fyllde elva tyckte morfar att det var dags för egen häst och jag och min syster fick Frida.
Sommaren när jag var femton år hade jag en inridningshäst  en 3 årig New Forest, en avkomma till Liza som morfar köpte även han. Min syster och jag hade alltid in-och tillridningshästar på somrarna. En sommar tror jag vi hade sex hästar som mest, så sommarloven bestod mest av ridning för vår del, man lärde sig mycket och tjänade en liten slant.
Jag red under hela tiden på ridskola och när sedan Mowitz New Foresten blev min övergick träningarna till privat lektioner, jag red för en man som heter Lars och min syster tränade för hans fru Åsa, jag hopp och hon dressyr. Vad jag minns så hade vi för det mesta kul ihop med hästarna visst kunde det bli lite syskon tjafs men vi höll ihop och hjälpte varandra mycket.

Mowitz och jag tävlade hoppning upp till LB innan jag vid artons ålder bestämde mig för att sälja honom och köpa stor häst. Under denna tiden körde och tävlade jag även en del med Frida men fokus låg på ridningen.
Vi köpte Love Me Tender ett "halvblods-sto" med okänd härstammning, med henne tävlade jag upp till 1m men sen gick det inte högre, hon var en speciell häst som hoppade med mycket rygg och krävde mycket av sin ryttare, det var nu Isa kom in i bilden... Jag bytte Love me Tender mot henne, då jag insett under min korta tid med stor häst att just det där med stor häst nog inte var något för mig... Mitt hjärta har alltid klappat extra för Fjord och New Forest så nu blev det en ny fjord och det var även nu min kör karriär skulle ta fart!

Isa bytte jag till mig 2004, 2005 var vi trea i allrounden på fjord-SM, 2006 fick hon Isco (efter Mimer). 2007 lärde vi känna varandra på tävlingsbanorna och knep flera placeringar i körning, Jennifer och Isa blev också ett par på hoppbanorna...
2008 hade vi ett år som man knappt kan drömma om, Isa tog priser och vinster i allt och blev även utsedd till årets prestationshäst av fjordhästföreningen!
Sen har det rullat på med priser och placeringar i mängder. Dockan kom in i mitt liv 2009 och har fått mig att utveckla min körning väldigt mycket.

När jag hade tagit studenten åkte jag ner till skåne och jobbade på stuteri nr 1 ett år tillsammans med Erika Lickhammer, under detta året lärde jag mig väldigt mycket om skötsel och hästvård, jag fick även chansen att rida mycket och bra hästar.
Hösten 2005 bestämde sig sedan Erika för att flytta sin verksamhet till Holland och jag "hängde" på ännu ett år som gav mig otroligt mycket kunskaper om hästar, träning, tävling och försäljning. Utan dessa år hade jag inte haft det upplägg i träningen som jag har idag.

Under vintern/våren i år började jag träna för Karin B och detta känner jag att det kommer vara ett samarbete som kommer fortsätta. Även alla träningar i O-hamn har gett otroligt mycket, en häst-karl som Christer är svår att hitta. Jennifer min kära "kusin" har också funnits där i många år och utan hjälp med ridningen av henne på Isa hade vi aldrig haft de resultat vi har haft.

Kram
Mikaela <3

Dag 6 - Mitt mål med hästarna

Ändrade rubrikens namn, det skulle egentligen varit "Mitt mål med ridningen" men jag tycker det blev bättre så här...
Ska också passa på att besvara en fråga jag fick angående fodret, att Isa bara åt 4kg stråfoder per dag, man brukar ju räkna "minst" ett kilo grovfoder per hundra kilo häst så då håller jag mig fortfarnade inom ramen, hon väger inte mer än 400kg. Sen är Isa extremt lätt född så det går helt enkelt inte att ge henne mer om hon ska hålla sig "slimmad", hon kräver inte mer heller.

Så till dagens rubrik, mitt mål med hästarna! Är framförallt umgänget med hästarna, att det är så himla roligt, de är mina "vänner" helt enkelt det som lockar mest. Sen måste jag väl erkänna att svåra hästar alltid har lockat mig mer, förr var det ridmässigt men nu körmässigt, då jag med åren blivit fegare på ryggen ;0)
Dockan är en sådan häst man har inte kunna följa några råd eller rön gällande den hästen utan helt och hållet fått köra på sin egen känsla och vad hon tycker... En annan sak som är mitt mål med mina hästar är att man ska kunna göra näst intill allting med dem.
De ska lita så mycket på dig som ledare att de tycker alla situationer du sätter dem i är ok!
De ska även vara allround "gren" mässigt det vill säga du ska kunna köra och rida olika dicipliner på dem, på detta sätt tror jag även att du får en mer hållbar häst än om man bara ägnar sig åt en sak då risken för förslitningsskador ökar avsevärt.

Jag får väl även erkänna att det är tävlingarna som lockar mig, jag skulle nog ha svårt till att motivera allt det dagliga slitet om jag inte hade något att slita inför.
Lyckan när man lyckas på tävling går inte att överträffa, när man får lön för mödan och allt man jobbat för hemma!

Så mitt mål är alltså, lydiga, lyckliga hästar som vill jobba inom flera dicipliner...

Kram
Mikaela <3

Dag 5 - Det här har jag med mig på tävling

Om jag ska gå igenom allt jag har med mig på tävling så kommer detta bara bli en lång lista därför tänkte jag välja ut saker som är viktiga för mig i packningen.

Vagn och sele är så klart de viktigaste sakerna för mig när vi åker på tävling, till vagnen hör även pisken som är obligatorisk i en kusks utrutsning. Jag har även en "stor nummer lapp" där man ska ha ekipagets nr när man tävlar körning denna fäster du sedan på vagnen. När vi kör dressyr har vi skinn-detaljer på vagnen för att den ska se finare ut, även vid presicionen har du dessa på.

Till hästarna packar jag alltid led-träns, täcken, benskydd och lindor i alla dess former för att vara utrustad för alla väder och händelser. När vi kör maraton momentet har jag även boots på alla fyra benen. I mitt tävlingsskåp har jag även ett litet fack som jag kallar "allt-i allo fack" där ligger alltid pennor, kedjor, tejp extra remmar osv allt man kan tänkas behöva om man skulle behöva laga ngt.Så här ser mitt tävlingsskåp ut fast det är blått.

Mina och Andreas kläder har jag alltid i en särskild väska så fort de är tvättat så packar jag ner allt där igen, det innebär att man alltid vet var allting finns och man behöver inte oroa sig för sin egen packning på samma sätt. Denna väska rymmer kläder för alla tre momenten, skönt och praktiskt.

Till hästarna får man självklart packa en massa foder jag brukar alltid packa till minst två dagar extra då har man mat så de räcker ett tag till om något skulle inträffa eller att man känner att de behöver lite extra. Sedan har jag alltid med mig elektrolyter på tävling detta gör att de återhämtar sig bättre och återställer vätskebalansen i kroppen. Jag har även med mig div krokar och täckeshängare på tävling så man kan ha ordning och reda bland alla sakerna utanför boxen. Har även en särskild "hängare" till selen, vilket är väldigt skönt då den tar mycket plats.

När vi åker på tävling med Isa är alltid "Fisken" med... Det är en liten maskot som vi vann på gröna lund när vi var på SM i stockholm 05, och på något vis går det alltid bra när den är med upp till banan eller åker med i vagnen. De tävlingar, klasser, moment vi glömt den till har oftast inte gått så bra resultat mässigt.

Det var lite info kring mina tävlingssaker, har ni några frågor så bara fråga så ska jag försöka svara!

Kram
Mikaela <3

Dag 4 - Det här äter mina hästar

Foderstaten till hästarna som jag tränar byggs upp av hö/ensilage, jag har valt att ge dem hälften hälften av hö och ensilage eftersom vi kan köpa ensliage av Pelle (som äger stallet) och detta kan variera väldigt mycket i blöt-het så då har de ändå höet som är grund och inte förändras, detta har fungerat väldigt bra till de hästarna jag har haft.
I nu läget när de går ute äter de inget extra om de inte jobbar, dvs Isa fick kraft foder morgon och kväll när hon stod inne på nätterna annars klarar de sig bra på gräset ute.

Isas foderstat när hon står inne ser ut så här:

Morgon:
1kg hö/ensilage
0.5kg Mustang pellets
3 dl betfor
2 mått salt

Lunch:
1kg hö/ensilage i hagen

Middag:
1kg hö/ensilage
0.5 kg Mustang Musli

Kväll:
1kg hö/ensilage
0.5 kg Mustang pellets
0.5 kg havre

Detta är vad Isa äter när hon står inne och är i full tävlingskondition, Dockan äter på samma sätt men får inte så mycket kraftfoder då hon är mycket hetare i huvudet, naturligt!

Kram
Mikaela


Läget här och nu

Skulle ju skrivit en uppdatering om läget här och nu redan igår kväll men tiden for iväg och det blev en film i soffan istället.

Igår var vi inne med Isa på kliniken eftersom hon inte visat någon brunst och när veterinären gjorde ett ultraljud så var det väldigt dålig aktivitet i hennes äggstockar, detta gjorde att vi bestämde oss för att ge henne en "hormon-spruta" och på detta sättet hoppas vi att hon hoppar igång igen och inser vilken snygg kille Zamir är. Tyvärr börjar det bli sent på säsongen så man vill helst inte att det drar ut alltför länge... Sen fick Isa åka hem till Jenny igen eftersom vi kanske sticker iväg på någon spontan semester tripp nu när jag och Andreas har en veckas semester ihop och då är det ju dumt att hon är hemma.

Dockan fick återigen en liten lugn skogstur med vagnen, lite mer gnägg var det denna gången annars skötte hon sig exemplariskt! Hade verkligen ett mjukt stöd i tömmarna och en häst som var lätt att ställa i vagnen, behöver jag säga hur tävlingssugen jag är?! Planen var ju att köra Vaggeryd med Isa nästa helg... Men nu får jag väll hålla ut till nästa säsong då Dockan och Etna får axla det ansvaret. Men nästa gång körning står på schemat med Dockan så blir det nog lite dressyr på banan...

Medan vi var ute med Dockan hade Wella lyckats stegra sig mot boxväggen och fastna i gallret så hon hade fått ett sår på vänster fram. Annars verkar hon dock klarat sig bra... Nästa gång får nog någon stanna inne hos henne och tala om för henne att så där gör man inte när mamma är borta! Dockan, Lili, Wella och Sunny har ju fått två hag-kompisar till.
Isabel ett litet fux-sto har kommit hem igen (efter att varit utlånad) med sin "dotter" som jag kallar för "No Name" eftersom hon ännu inte har något namn. Isabel är väldigt trevlig och det verkar som de går ihop alla tre vuxna, dock är fölet väldigt "skyggt" ännu men det ändrar sig nog snart.

Kram
Mikaela <3

Dag 3 - Min första häst

Min första egna häst var även det ett fjordsto, Frida född -88 e: Bure ue: Bamse, jag och min syster fick henne av morfar när jag var elva år gammal. Till en början gick allting bra hon skötte sig fint och vi red och körde henne kring morfars gård.
Men när vi sedan haft henne i ett halvår kom det ett bakslag som hette duga, hon bockade, sparkade, la sig ner och rullade med oss på ryggen allt för att få av oss...
Jag blev livrädd och det var väl egentligen detta som gjorde att jag fick upp ögonen på riktigt med körningen, dels för att hon uppförde sig så mycket bättre bakom vagnen men också för att där "satt ju jag säkert".
Till en början var det mest jag som red henne och syrran red ibland sen när jag fick andra hästar att rida och köra tog syster över henne mer och mer. Så man kan väl säga att vi delade på henne med olika intensiva perioder beroende på vad vi hade för andra hästar.

Våran första körtävling var Fjord SM i Tranemo, kan det varit 1998!?! Jag hade aldrig startat presicion men fick åka för min lokalförening i alla fall (det var inte så hårt tryck på platserna då) och vilken skräll när vi går in och kör dagens snabbaste tid än så länge... Senare blev vi dock diskade för jag hade inget förkläde och groomen inga handskar... Besvikelsen var inte så stor, vi hade kul och jag tog det inte så allvarligt på den tiden!

Frida var envis som synden men när man väl var på tävlingsbanan kämpade hon alltid, vårat bästa minne är nog Fjord SM 2005 i Stockholm som vi vann... Underbart roligt att vinna med den hästen som såldes till oss för att hon inte var en tillräckligt bra kör-häst! Vi har även tagit mycket priser i de lägre kör klasserna i alla moment. 2006 bestämde jag mig för att sälja Frida då jag ansåg att vi inte kom längre och jag ville fokusera på träning och tävling.

Frida hade väldigt dåligt bakbens arbete men när min syster blev seriös med ridningen måste jag säga att det gjorde enorm nytta i bakkärran på henne, om jag inte miss minner mig knep de nog till och med några priser i dressyr på klubb nivå. Hoppning däremot tyckte damen var väldigt onödigt bättre att stanna än att anstränga sig för att hoppa över någonting...

Tårarna var många i början men vilka ryttare vi blev som red henne satt man kvar när hon for i väg, då satt man kvar på det mesta.

Tyvärr har jag inga bilder på henne i datorn, ikväll kommer ett inlägg om hur läget är hos oss just nu...

Kram
Mikaela <3

Dag 2 - Presentation av mina hästar

Isa är ett 14 årigt fjordsto som jag ägt sedan 2004. Hon har tävlat hoppning upp till LA med placeringar, dressyr upp till LB och körning upp till MSV klass. Vi har även ridit och kört bruks med henne med bra resultat, hon är alltså en allround häst ut i hovspetsarna...
Isas styrka är att hon är så otroligt snäll och alltid kämpar för sin ryttare och kusk hon vill alltid göra rätt och är alltid oerhört positiv.
Minnena med henne är många och glada, ett av de gladaste minnena är nog tävlingen i Åsbo 08 när ALLTING stämde! Vi vann dressyren med rekordlåga 45stp och många åttor i protokollet, den rundan på film kan jag fortfarande tittade på och bli alldeles lycklig. Dax för precision och återigen en blå-gul rosett! Maratonet slutade med en blå rosett och totalt var det återigen blå-gult, så underbart att få uppleva när det är "enkelt" och köra häst.
Tyvärr har det ju gått nedför de senaste och det känns som våran väg har varit full av skador, därför har vi nu bestämt att Isa ska bli "avels-sto" hon kommer jobba på hemma och ev gå några lättare tävlingar vi får se, nu finns inga "måsten" längre så nu gör vi de vi känner för...

Well Done alias "Wella" är ett 2 månader gammalt New Forest sto som jag hoppas ska kunna axla "tävlings-manteln" efter Isa om några år.

Strätes Dockan är ett 15 årigt New Forest sto (mamma till Well Done) som Fam F äger men jag tränar och tävlar körning med henne.
Nu håller vi på och sätta igång henne så smått efter fölningen och tanken är att hon ska ut och tävla nästa år, jag har tävlat med henne en säsong och då lärde vi mest känna varandra. Förra året lossnade det rejält i dressyren och jag hoppas att detta kommer visa sig resultatmässigt nästa år.
Dockan är en väldigt bestämd liten dam som man får stryka medhårs och i vissa lägen till och med "vänta ut", hon är ett sto, som helt enkelt vill känna att hon är med och bestämmer.
Vägen med henne har inte varit spikrak, när jag började köra henne sprang hon på "snedden" i vagnen och man kunde inte andvända pisken överhuvudtaget. Jag hoppas och tror på henne, för mig är hon en häst som hamnat väldigt nära hjärtat, dessutom älskar hon att jobba framför vagnen.

Det var en kort presentation av mina hästar, i höst kommer stallet få tillökning i form av Etna Grönkulla och eventuellt ytterligare än häst som ska tränas och tävlas, spännande!

Kram
Mikaela <3

Dag 1 - Presentation av mig själv

Jag tror att de allra flesta som läser min blogg har rätt bra koll på vem jag är, men vi kör en lite presentation i alla fall...

Jag heter Mikaela Rautio, är 28 år och bor med min underbara sambo sambo i en lägenhet i Vetlanda. Jag jobbar som personlig assistent i Vetlanda kommun, ett yrke som passar mig bra just nu men som kanske inte är mitt drömyrke. Planer finns på att läsa till sjuksköterska och sedan vidare till ambulanssjukvårdare men jag känner ingen stress att göra detta nu utan det kan vänta lite till...

Min fritid tillbringas mest tillsammans med dessa underbara fyrfota djur, hästarna! Mitt hästintresse började redan i femårsåldern och när jag var 6 år började jag på ridskola, 5 år senare fick jag och min syster våran första häst av morfar och sedan har det rullat på...

Om det blir tid över när hästarna är klara, tillbringar jag gärna den med goda vänner och så klart med Andreas. Vi gilllar att resa och laga god mat en annan favorit är slott, tycker det är så spännande med slott och deras gamla historia... Konstigt intresse kanske men så är det.

Är det ngt annat ni undrar så bara fråga!

Kram
Mikaela <3

Kör tur

Idag var det dags för "nypremiär" det vill säga ut med Dockan och vagnen utan Wella på "släp"... Det blev en lugn tur runt hökås och uppför en av backarna, Dockan jobbade riktigt fint och lyssnade bra, jag trodde hon skulle ha mycket "Myror" i hjärnan när hon kom ut själv utan fölungen men hon skötte sig väldigt bra, skönt!
Vi skrittade mest och jag hade fokus på att hon skulle bibehålla jämt stöd på båda tömmarna hela tiden och det gjorde hon jätte bra, dock fick hon väldigt bråttom hem, vilket är förståligt.

Första gången Wella var med ute på tur!

Kram
Mikaela <3

Dag för dag

Detta kommer komma upp på bloggen nu allt eftersom så håll utkik...

Dag 1 - Presentation av mig själv

Dag 2 - Presentation av mina hästar
Dag 3 - Min första häst
Dag 4 - Det här äter mina hästar
Dag 5 - Det här har jag med mig på tävling
Dag 6 - Mitt mål med ridningen
Dag 7 - Min bakgrund
Dag 8 - Pinsammaste situationen med hästar
Dag 9 - En perfekt dag i stallet
Dag 10 - Min utrustning
Dag 11 - Hästbloggar jag läser
Dag 12 - Hästens utrustning
Dag 13 - Om jag skulle vara tvungen att byta häst med nån skulle jag välja
Dag 14 - Min drömhäst
Dag 15 - Mina drömmar

Dag 16 - Min önskelista
Dag 17 - Mina tränare
Dag 18 - Jag gillar
Dag 19 - En häst jag saknar
Dag 20 - Veterinär, hovslagare, massör osv..
Dag 21 - Fula ovanor
Dag 22 - Jag gillar inte
Dag 23 - En hoppträning
Dag 24 - Jag måste träna på
Dag 25 - Meriter
Dag 26 - Mina rädslor
Dag 27 - En stund jag aldrig kommer att glömma
Dag 28 - Favoritmärke
Dag 29 - Bilder på mig från tävlingar
Dag 30 - Mitt drömstall

Kram
Mikaela <3

Regn

Idag var jag i stallet igen, har haft svårt att motivera mig att åka dit nu när inte Isa är hemma och inget blev som jag tänkt mig...
Tur man har Wella och Dockan som håller modet uppe lite, Wella fick lite gos och pyssel. Dockan däremot fick jobba på banan en stund, hon jobbade på fint, både på rakt och böjt spår.
Dock blev vi dyngsura båda två, regnet öser ner ute och vädermässigt känns det nästan som en höst dag, jag som har semester och allt!

Utflykten igår var väldigt trevlig, vi fick en rundtur bland alla hästar, massa hästprat och jag körde en häst som hade myror i hela kroppen... Minst sagt!

Nä nu ska jag nog mysa ner mig i soffan med en hästtidning, ikväll blir det kräftor med tjejerna!!!

Kram
Mikaela <3


Utflykt

Imorgon ska jag och Jenny H (Stuteri Ysxnavall) ge oss iväg på utflykt, närmare bestämt till Stuteri Frö!

Ska bli jätte spännande att se alla hästar och förändringar på deras gård, räknade ut att jag har nog inte varit där på 3-4 år och jag tror att det har hänt en hel del där sedan dess. Isco (Isas son) gick ju på lösdrift hos dem när han var ett så då var jag där ganska många gånger...
Anna skrev att jag kunde ta med ridhjälmen så kunde jag få provrida min "kärlek" men jag tyckte det lät bättre med en sele så har jag tur kanske det blir lite körning också, i min gamla vagn och allt... De köpte min gamla maratonvagn när vi köpte en ny, så jag känner i alla fall vagnen utan och innan.
Ser verkligen fram emot morgondagen...
Dock blir de lite vemodigt också, Andreas åker till Svanstein (Norrland) för att döma fotbollscup och jag blir ensam hemma. Kan ni gissa om det kommer bli mycket häst denna veckan eller?

Dockan tänkte jag tömköra på torsdag och sedan på fredag blir det en tur i vagnen igen. Hon har vilat hela veckan nu när jag var borta och igår fick hon hovarna verkade så då fick de bli lugnt i några dagar till. Wella får hålla sig inne nu tills hon växt ikapp sig lite, de får stå inne några timmar och vila varje dag.
Jag ser verkligen fram emot när vi får flytta ner i lilla stallet ska bli så roligt, lugnt och skönt och man kan bestämma mer själv.
Etna kommer i oktober någon gång, eventuellt flyttar någon av mina hästar ner till skåne och vi gör ett "byte" (Wella eller Isa) men helst inte. Känner att jag vill ha båda hemma och på Grönkulla visste de inte riktigt hur de hade det med platser osv, men vi får se det är ett tag kvar tills dess och man hinner nog fundera många gånger om.

Världens bästa "utsikt".                          Dockan håller "span"...

Kram
Mikaela <3

Hingst

Nu är Isa hos hingsten... Närmare bestämt hos Zamir och Jenny Holmkvist,  på stuteri Yxnavall. Jag och Josefin åkte dit med henne vid lunch tid, blev lite fika och mycket hästprat. Så klart var vi tvugna att kika närmare på Zamir också, jag tycker att han har växt i sin kropp och var ännu bättre än i Vetlanda, på pluskontot är helt klart att han har lite längd på halsen och ett väldigt fint huvud.
Nu håller vi tummarna att det inte tar alltför lång tid innan Isa blir "kär"...
Dock måste jag erkänna att jag är kluven, min älskade lilla tävlingshäst, så som vi har kämpat ihop... Men hon är fin och en toppen mamma så detta blir nog bra bara min hjärna vänjer sig.

Hovslagaren var och raspade lite på Wellas hovar idag igen, nu tyckte hon att det blivit mycket bättre än sist, skönt!
Att min lilla fölunge sedan sköter sig oklanderligt gör inte saken sämre! Hon är nog inne i en växtfas nu, rumpan är betydligt högre än framdelen och hon är lite tjock i kotorna bak och även lite "röd-rosa" i kanten på hoven så nu blir det lite mer inomhus vistelse för lilla fröken så hon får vila sin kropp.

Nä nu ska jag slå mig ner i soffan jämte min kära sambo!

Kram
Mikaela <3


Falsterbo

Vi har verkligen haft en toppen vecka i falsterbo, glada skratt, minnen för livet och fina tävlingsframgångar så kan man väl summera veckan...
Vi åkte ner i lördags kväll och möttes av ett åskoväder och skyfall som inte var av denna värld! Tur man hade stövlarna på ett lättåtkomligt ställe när vi skulle lasta av allting. Söndagen spenderades på mässan och till att ordna med allt i stallet, Kim hade 2 femåringar med sig. Måndag och tisdag var tävlingsdagar för dem, Första dagen hoppade båda strålande med ett "ynka" nerslag var för dem.
Andra dagen satte Tristan och Kim en klockren nolla, den rundan gav gåshud så bra var den, Ello tyckte det var högt och svårt inne på stora banan och stannade då valde Kim att hoppa ettan igen och utgå. En häst i finalen innebar att vi fick stanna hela veckan.

Onsdag och torsdag hade vi verkligen semester, Ello körde vi till Vellinge ridcenter så han fick gå i hage och ha de gott alltså hade vi "bara" Tristan att ta hand om. Onsdagen spenderade vi på stranden, blev till och med ett dopp i havet. Torsdagen såg vi mycket tävlingar...

Fredag och dags för final, Kim och Tristan gör en bra runda men får tyvärr med sig två bommar, de slutar ändå på en hedrande 18e plats av ca 150 femåringar. Vi satt på läktaren i regnet och bet på naglarna när det var dags för Nationhoppning, riktigt kul att se de live synd att de inte blev en vinst.
Lördagen var dagen stora höjdpunkt derbyt med Erika och Hip hop inte heller de gjorde någon besviken utan det blev en tredej plats i deras derbydebut härligt!

Kvällarna har vi spenderat vid lastbilen, ätit gott och umgåtts, jätte kul att Erika hann umgås med oss så mycket också! Har vekligen haft en toppen semester vecka...

Kommer ett inlägg till ikväll, när vi har kört Isa till hingsten, håll utkik!

Kram
Mikaela <3

Funderingar

Mitt hjärta och min hjärna är inte riktigt sams just nu gällande Isa och hur man ska göra, hjärtat vill ha tillbaka den fina hästen vi hade och tävla med innan hon började strula med skador osv... Hjärnan säger att vi kanske har haft våran bästa tid det kanske är bättre och betäcka och minska ner på de yttre påfrestningar...
Svårt, svårt, svårt och jag måste ju bestämma mig snart om det ska bli föl nästa år och då kommer ännu ett beslut, vad ska man ha för hingst?!
Även detta är ett svårt val... Och jag känner att jag kan så lite om nackdelar och fördelar fördelat på hingst och sto. Om någon har några tankar dela gärna med er, sen är det inte säkert att jag lyssnar ;0) för det mesta har jag gått min egen väg och gjort det som känns rätt med min magkänsla... Men jag tar gärna emot åsikter!

Troligtvis åker vi till Falsterbo redan imorgon, ska bli så galet roligt jag har inte varit där sedan 2006. Jag åker med Kim och hennes familj, två fem åringar har vi med oss så mån, tis får ni hålla tummarna så vi får stanna hela veckan...

Igår fick vi i alla fall en väldigt rolig nyhet mitt i min förvirring... Vi får flytta ner i lilla stallet!!! Vilket innebär att vi nästan har ett "eget" stall, det kommer bli Isa, Dockan, Diamond och Etna... Wella hoppas jag att hon kan gå på lösdriften annars ska hon också ha en box. Så då har vi fyra eller fem av sex boxar i det stallet, den sjätte boxen är det en liten tjej och hennes B-ponny som har. Ska bli så kul, man kan ha lite mer saker lätt tillgängligt och ha hästarna uppbundna utan att stå ivägen för andra... Sen kommer vi även ha en egen sadel kammare där nere! Jag tror det kommer bli toppen, de nedre blåa väggarna ska bara målas sen är det fritt fram, ni ska få se foton så fort det är klart.

Kram
Mikaela <3

RSS 2.0