Skräckblandad förtjusning

Snart är det dax för tävling och jag måste säga att jag ser fram emot den med lite skräckblandad förtjusning... Jag har inte tävlat sedan månadskiftet juli/augusti förra året och förra året körde vi bara en "riktig körtävling. Skräcken är dressyren, hon är ju så fin hemma nu hoppas jag kan få till det på dressyrbanan nu också har inte riktigt lyckats där på ett tag. Men det är bara och försöka tänka positivt och släppa fram de bra känslorna och trycka bak de gamla någonstans långt bak... Eller försöka gömma dem helt!

Förtjusning är så klart allt det andra... Tävlingen, alla människor, presicion och maraton!!! Det ska verkligen bli jätte kul! Sen ska det så klart bli kul och träffa folket på "Grönkulla" och återse Etna och hennes lilla fölunge Aurora. Förtjusningen vinner över skräcken så nu har vi bestämt de och nu ska ni slippa höra mig svamla om alla mina konstiga känslor ;0)

Idag börjar vi förbereda så smått inför tävlingen Isa ska få ett dressyrpass på banan med vagnen och hon ska klippas! Hon ser ut som en teddybjörn med alla päls och svettas väldigt lätt och mycket så nu åker pälsen av. Vi ska även börja packa så smått... Göra klart maratonlådan och mat osv saker som man ändå inte andvänder hemma.
Imorgon blir det återigen ett dressyr pass för Karin, ska bli roligt att jobba vidare med lösgjordheten och det gynnar nog även körningen på lördag.

Wella börjar så smått förstå att vi männskor är rättt så roliga figurer, igår fick hon vara lös i stallet medan Dockan blev friserad och borstad (man kan ju inte se ut hur som helst bara för att man har blivit mamma). Hon utforskade täcken "Ikea-kassar" och hinkar, hon hann även med att bli kliad och klappad av diverse personer. Jag tror hon håller på och bli stallet lilla kel-gris. Hon gillar dock inte att ha grimma på sig, så mycket som hon bockar och skakar på sig när den kommer på hoppas jag att hon lungar ner sig annars blir hon svår att rida in...

Nä nu ska jag ha en lugn och ledig dag innan det blir stallet ikväll, sola med Emma står på schemat!

Kram
Mikaela <3

Glädje

Föst vill jag börja med att tacka för alla glada och positiva kommentarer jag har fått på sista tiden, både angående Wella och nu för Isas & Jennifer framgångar i Tranås. Det värmer och skänker stor glädje att andra gläds med oss och tänker på oss.
Speciellt vämer de en dag som i fredags, jag fick inte Isa att komma loss det kändes som det var en dragkamp hela passet, jag uppe på och hon där nere var och en drog åt sitt håll. Just då kändes de som allt lika gärna kunde kvitta, efter ca en timme gick jag till stallet och hämtade gramantygeln red i en halvtimme till då med en häst som blev bättre och bättre och i slutet var riktigt fin. Men jag var ändå besvken och ledsen, mest på mig själv för att jag inte klarade ut det själv, men det känns bättre att ta stöd av gramanen än att det blir en rikitg dragkamp, sånt klarar vi oss utan.
När jag sedan kom hem fick min kära sambo lyssna på allt negativt och det tog mg nog två timmar innan jag lugnat ner mig och det blev kvällsmat! Men ibland är det skönjt och prata om allt höra på den andras åsikter och tankar. Vad skulle man vara utan sina kära medmännskor inte mycket! Alla är värdefulla på olika sätt...


Jennifer och Isa glada och nöjda efter fina resultat, Tranås 22/5-11


Wella busar...


Wella står model <3

Kram
Mikaela <3


Tranås 29/5-11

Idag var det då äntligen dax för tävlingsdebuten för i år, något framflyttad på grund av kvarka osv. Jennifer skulle åka till Tranås för att hoppa två klasser med Isa en 85cm och en 90cm med Sveland cup.
I "potten" för vår del låg även en biljett till "Fjord-SM" i hoppning, Jennifer och Isa hade ju sedan innan två nollor i 90cm (Braås i höstas).

Jennifer tar studenten i år så hon laddade upp igår med studentbal och jag hämtade henne klockan kvart över tre i natt, kanske inte den bästa uppladdningen men det var den ända som gick att genomföra om de skulle få chansen att kvala till SM.
Klockan ringde igen vid 06.00 och i hällregn styrde vi färden mot stallet, Jennifer fixade så Isa såg representativ ut och jag fodrade och släppte ut de andra hästarna. Kvart över sju rullade vi mot tävlingen. Första klassen hade endast 6 starter vilket gav 2 placerade, de va näst sist ut och satte en fin nolla i grundomgången. Omhoppningen var prickfri och helt enligt skolboken om inte en liten bom rullat av... Snabbaste tiden och en andra plats blev resultatet! Rosett, plakett och prensentkort på "Charlies häst & hund" mottog vi tacksamt. Det är verkligen kul att se att de utvecklat sina omhoppningar så mycket, jag tyckte tjejen som ledde red omöjligt fort men ändå är Isa och Jennifers tid nästan 2 sekunder snabbare, för de har ett otroligt flyt och kan svänga utan att för den skull "skena" runt banan!
Hörde många kommentarer om att det var roligt med en så välskolad fjording och sånt värmer.

Dax för 90cm där fokus låg på att vara nolla i grundomgången, Jennifer njöt av en ännu lydigare häst på framhoppningen som gjorde jätte fina språng!!!
Skulle de hålla!?! Jag var så nervös så jag vågade inte ens stå framme vid staketet utan stod lite bakom och kikade... Det flöt på och Isa hoppade strålande, dubbelnolla och återigen in på en andraplats!
Tyvärr blev det inte pris i denna klassen då de slutade på en 6e plats och 5 fick pris! Dock var vi överlyckliga över våran välhoppande häst och att de äntligen ska få rida ett SM ihop (Jennifer red i Karlstad 07 men då hade de knappt någon rutin) resan hem gick toppen trots att det blev lite sömn under natten. Bra resultat är den bästa medecinen för en enkel hemresa...

Glädjen är otroligt stor över detta och jag är otroligt stolt över både Isa och framförallt Jennifer som fixade detta med "kniven mot strupen"... Tilläggas bör att det slutade regna och vi fick mestadels sol på vår tävlingsdag, härligt!

Kram
Mikaela <3

Isa träning

Isa fick ju vila förra veckan ons-lör och jag tror det var mycket uppskattat. På söndagen tog Josefin ut henne på en tur i skogen, fick rapporter om en mycket pigg och glad Isa, härligt!
I måndags körde jag dressyr och jag kan säga som så att jag var rejält nervös eftersom jag inte kört på banan sen vi hade vårat bottennapp med "Kimbelvick-bettet" och jag vill så klart att hon ska behålla sin fina form som hon har haft den senaste tiden. Nu körde vi återigen på tredelat vanligt bett med bettskivor och hon var nöjd och tillfreds i munnen, skön känsla!
Hon satt fast lite i högersidan och det tog nästan 45 min innan volterna va lika fina åt båda håll men hon tar väldigt lång tid på sig och mjukna och så har hon alltid varit. Vi tränade mycket övergångar och att behålla formen i halter och övergångar. Det är lite svårt att rida och köra Isa på vår banan, hon är så "rädd" för kanterna, allting runt banan är väldigt farligt och detta stör både hennes och min koncentration väldigt mycket! Tur att hon inte är sån borta då hade vi haft stora problem.

Igår jobbade jag, Josefin och Fanny var i backen och red med Isa och Diamond, tre gånger i backen och efter det en skritt-tur... Bra träning för båda hästarna, Diamond behöver verkligen bygga upp sina ryggmuskler mer så då är detta ett jätte bra jobb.

Idag var Jennifer med mig i stallet, alltså stod det hoppning på schemat! De var väl inte helt överens om hur saker och ting skulle vara i markarbetet, Jennifer upplever henne som väldigt stark...
Hoppningen fungerade som vanligt super vi hoppade bara lite styrke övningar och lydnadsövningar alltför att checka av inför söndag.
Vi började med två kryss med två galopp-språng mellan sen lägger man bara en volt och och kommer på kryssen igen volt åt andra hållet och kryssen igen osv.
Övning två bestod av 4 räcken med bom mellan även bom före och efter sista hindret, vi började denna övning med en höjd på ca 60cm och slutade övningen när hindrena låg på 1m, bra styrkeövning!

Imorgon blir de vilodag för Isas del, jag jobbar och Josefin ska på hundkurs! Så för min del blir det bara lite pyssel i stallet och förstås lite gos med Wella. Idag har de varit ute i hagen för första gången och det fungerade jätte bra! Imorgon blir det utevistelse större delen av dagen för dem... Skönt när det fungerar!

Kram
Mikaela <3


Fölning

Vi trodde alltså att hon skulle föla på söndag natt någon gång, jag åkte från stallet kvart över åtta, hade bestämt med min kära mor att vi skulle åka ut och kika vid tolv. Ville helst inte åka själv om något skulle vara galet. Men kvart i tio får jag ett samtal av fam F som i sin tur fått samtal ifrån en annan i stallet att hon redan hade fölat. Så där låg det ett brunt litet stoföl i halmen när vi kom, efterbörd och allt var redan ute, jag tycker det är så fantastiskt när de klarar av allt själva!
 
Precis nyfödd.                                        Den livsviktiga råmjölken.

Så sen var det bara och bevittna det otroliga när de ska upp och stå, hon var på god väg själv men eftersom vi var lite rädda att hon skulle slå i väggar osv valde vi att stötta henne så hon kom upp på benen.
Sen gick allt jätte bra hon hittade snabbt till juvret... Och var uppe och diade och la sig några gånger, jag väntade till hon hade bajsat och sedan gick och la sig igen. Dockan fick hö och de fick mycket ny halm att sova på. Jag åkte hemåt vid kvart i ett, helt otroligt att allt detta hände på fyra och en halv timme... Det är skillnad mot oss hjälplösa människor.
Behöver jag tillägga att det var svårt att somna när jag kom hem!?! Tankarna bara for runt, detta lilla liv som vi väntat så länge på. Jag hade nästan bestämt att hon skulle heta Barbie om det blev ett sto men detta kändes inte som en Barbie, min Barbie skulle varit svart med vita tecken.
Valet föll istället på Andreas namnförslag, Well Done! Hemma kommer hon kallas Wella...

Wella i halmen måndag morgon.

I måndags blev det många timmar i stallet, morgonen tillbringade jag mest sittande i Dockan och Wellas box, fixade även allt i stallet för att jag sedan skulle kunna komma tillbaka och köra Isa på eftermiddagen (mer om detta i ett annat inlägg). Sedan stack jag iväg på möte med tävlingskommitte'n när de var slut åkte Andreas och jag ut till stallet igen för att han skulle få se det lilla underverket.
Wella och Dockan fick även komma ut en stund på gräset utanför stallet, vilket är väldigt uppskattat av Wella som tar långa galopp rundor tills sin mors stora förtret.
 
Sötnosen i boxen!                                    Orolig mamma som inte tycker om när Wella 
                                                              går bakom henne.

Idag har de fått gå ut två gånger även dessa gånger väldigt uppskattade, Wella är en bestämd och lite tillbakadragen dam, stämmer ganska bra med mammans humör. Ikväll fick jag mig dock en riktig "gos-stund" vilket var mycket uppskattat i alla fall från min sida...
Imorgon ska de få komma ut i hagen några timmar, vi har delat av en hage med dubbeltråd så inte lilla fröken försöker gå under. Blir spännande att se hur de reagerar. Dockan är en rätt beskyddande mamma men hon är väldigt snäll och tillåtande mot oss människor.

Kram
Mikaela <3

Göteborg

Vi har tillbringat helgen i Göteborg, Andreas och hans bror skulle springa Göteborgs varvet och sen skulle vi sova hos ett par kompisar som bor i Kungälv. Kul med en helg borta och bara ha tid att umgås...
På lördag morgonen hade jag utsläppet i stallet och skulle fixa allt till Isa och Dockan så fam F bara kunde ta in på lördag kvällen.
 Döm om min förvåning när Dockans juver är sprängfyllt och det kom klar vätska ur de. Min tanke va så klart att jag kommer missa fölningen så det var många tankar och samtal den helgen som kom in på Dockan, konstigt va!?!

Andreas och Johan klarade båda av Gbg varvet på bra tider, jag stod på Avenyn och tittade på löpare i 4 timmar så jag såg ut som en tvättbjörn (vit efter solglasögonen) men det var kul och en riktig folkfest! Mix megapol sände live därifrån och man såg de mest häpnadsfyllda klädval på vissa som sprang, alltid från rökdykare till folk i geting dräkt.

Kvällen spenderades sedan i kungälv med diverse onyttigheter så som pizza och godis, Andreas hade väl dock gjort sig förtjänt av de.

Andreas (i blått) på Avenyn.

Nu började rapporterna komma om att det droppade från juvret osv så det blev till att krypa till sängs med mobilen på full ljudstyrka så jag kunde få info om något skulle hända. På söndag morgonen stod hon dock själv i boxen, skönt, då kanske jag skulle hinna hem. Veterinären i stallet tittade på henne innan Dockan fick gå ut och gav henne max ett dygn innan fölis skulle komma.

Vi spenderade söndagen på Bohus fästning, mycket intressant och sevärt. Dock regnade de en hel del och vi hade inte riktigt kläder efter väder vilket var synd. Helt fantastiskt vilka byggnader de gjorde förr.

Bohus fästning.

Innan vi sa hej då till Jenny, Gustav och Molly för denna gången blev det middag på IKEA. Sedan styrde vi då åter färden mot Vetlanda.
Jag åkte ut till stallet nästan så fort vi var hemma, om jag tyckte juvret va spänt innan så va de ingenting jämfort med nu, när hon rörde på sig så sprutade mjölken! Jag bestämde med mamma att hon skulle följa med ut lite senare och titta till henne, känlan var helt klart att det skulle bli föl på natten.

Fortsättning kommer i eftermiddag, håll utkik...

Kram
Mikaela <3


Massage

Igår fick Isa massage av Eva, i början gick hon omkring i boxen och tittade på allt annat men Eva som är envis följde efter och efter ett tag stod Isa med huvudet nersänkt, slutna ögon och ryckande mule! En häst som njöt i fulla drag...
Jag fick mycket beröm över en liksidig häst som var väldigt mjuk och fin i muskelaturen! Härligt, då är inte min känsla helt fel att hon är liksidig och mjuk i kroppen nu.

Hade också fått en kommentar i mitt förra inlägg angående min felparkering, att det inte var polisen som delade ut "böteslappar" jag såg bara att det stod -"utfärdad av polismyndigheten i Jönköpings län på den" och trodde att det då var polisen!?!
Hade även fått påpekan om att det är "fel" att parkera på trottoaren och det vet jag att det är men jag stod inte på trottoaren utan med lite av däcken uppe på stenen som gränsar mellan gata och trottoar, här är ingen nivå skillnad ute på gatan... Ja, ja det är väl bara att betala och se glad ut!

Blir vilodag även idag och imorgon för Isas del, på söndag blir det en tur i skogen med Josefin och sedan på måndag börjar allvaret igen med uppladdning inför tävlingar två helger i rad.
Man märker att gräset börjar ge verkan nu igen, Isas mage har börjat växa... Jag funderar faktiskt på att köpa en "betesreducerare" till henne, någon som har erfarenheter!?! Bra eller dåliga dela gärna med er! Det jag är orolig för är att hon ska få skavsår av grimman, hon är ju så känslig i skinnet. Vi får se jag ska fundera ett tag till. På måndag ryker även pälsen, hon får väldigt tät päls och när hon jobbar och det är varmt blir hon väldigt svettig så det är bättre att klippa henne så blir även orken bättre.

Ringde till Charlies häst & hund idag och beställde ett nytt regntäcke, de har en priskampanj på amigos regntäcken, så jag bad dem lägga undan ett till Isa, får bli tävlingstäcke först och sen ute i hagen... Bra att fynda!

Kram
Mikaela <3

Dyr halm

I måndags tog jag med mig transporten hem för jag skulle iväg och hämta halm på kvällen, ställde hela ekipaget utanför vår lägenhet på vägen...
Döm om min förvåning när jag kommer ut och det sitter en "böteslapp" på vindrutan, där det står -"Ekipaget står delvis på gångbanan" jag säger bara en sak kan inte polisen lägga sin energi på tjuvar och våldtäkstmän. Delvis på gångbanan!?! Halva däcken va på trottoaren, så det var ju inte så att man inte kunde passera... Så helt plötsligt kostade halmbalen 600kr, morr!!!
Hämtade även hem en höbal men den klarade sig utan parkeringsböter ;0) skönt att ha eget hö nu över sommaren när man ska iväg på tävlingar osv, Dockan klarar sig nog på den halmen som finns nu innan de kan gå ut på bete.
Än lyser fölungen med sin frånvaro, och kommer nog göra det ett tag till, hon har inte fyllt ner i spenarna ännu, däremot ser man verkligen att fölungen har förflyttat sig bakåt. Det är så spännande! Jag tror att hon fölar på lördag natt bara för att inte jag är hemma då...
Andreas ska springa Göteborgs varvet och vi stannar och sover hos ett par kompisar från lördag till söndag.

I tisdags var Josefin och Isa ute och skrittade en timme, tror det var bra för Isa annars hade hon nog fått rejält med träningsvärk. Nu väntar fyra dagar av vila för hennes del, tycker att det det passade bra nu eftersom vi inte är hemma i helgen och jag jobbar på fredag. Hon kan behöva en liten paus och ladda nu innan tävlingar drar igång nästa helg.

Idag kommer Eva och masserar Isa annars blir det lite mer pyssel med annat i stallet nu under vilodagarna, tänkte hinna med och smörja en del av utrustningen och ta hem och tvätta lite schabrak och annat som behöver tvättas innan tävlingarna.

Ikväll bär det av ut på resturang, jag och Andreas firar fem år tillsammans helt otroligt vad tiden går fort. Fem år känns som en lång tid fast på sätt och vis känns det som det alltid varit vi två allting känns så självklart i vårat förhållande, underbar känsla!
Ser verkligen fram emot vår helg i skåne första helgen i juni, visserligen är det inte en nöjes tripp utan vi ska ju tävla men det är ändå alltid lika kul och komma iväg och bättre person att tillbringa tävlingsdagarna med finns inte...

Kärlek <3

Kram
Mikaela <3

Dressyr träning

Idag har vi varit på Dressyr träning Isa och jag, klockan tio rullade vi från stallet mot Karins ställe. Jag får erkänna att jag var lite nervös... Inte för träningen utan att jag och Isa skulle ut och åka helt själva, hon har ju hoppat över bommen och varit ganska stökig ibland men den senaste tiden har hon sött sig utmärkt och så även idag! Vilket var väldigt skönt, det underlättar om man kan åka iväg själv ibland!

Idag blev det mycket fokus på att flytta hennes bak- och framdel och verkligen känna efter var jag hade henne så att hon verkligen stannade mellan hjälperna. Vi hade gramantygel på henne för att hon inte skulle bli så stark för mig, skillnaden blev total och jag hade en häst som jobbade med mig istället för mot mig och när jag kunde koncentrera mig på det vi skulle göra och verkligen inverka på rätt sätt.
När hon slappnade av och följde mina skänklar så är verkligen ridningen lätt där i mellan fick vi dock jobba riktigt hårt både jag och Isa, hästen såg utan som den hade duschat och jag var skakig i både ben och armar när passet var färdigt.

I slutet testade vi till och med lite början till skänkelvikning i galopp, häftigt! Trodde knappt att min lilla pärla kunde sånt men som Karin sa så kan hon väldigt mycket och är väldigt fin när hon som sitter där uppe och styr verkligen jobbar och visar Isa rätt saker... Sen tillkommer det ju även att "matte" inte bara kan sitta där och vara snäll utan ibland får man faktiskt kräva saker... Härligt att känna att man har saker att jobba med tills nästa gång och att vi är på väg framåt, jag fick även mycket beröm för våra fina galopp fattningar, kul när det funkar och man har gjort det på rätt sätt.

Vi bokade in en ny lektion om två veckor.

Kram
Mikaela <3

Hästar, hästar och åter hästar

Denna veckan har verkligen varit full med diverse hästaktiviteter vissa roligare än de andra... Tar en liten uppdatering dag för dag tror jag.

Måndag: Josefin och Isa klättrade två gånger i backen och sen skrittade de ut en halvtimme.

Tisdag: Var jag med en kompis till Vaggeryds häst klinik vi "trodde" bara vi skulle göra en hälsokotroll men det blev en hältutredning... Den blev inte ens klar på tisdagen utan vi skulle komma tillbaka på onsdag.
Sent framåt kvällen blev det iaf ett dressyr pass för Isa på banan, hon var super fin och jobbade på väldigt bra, vi joggade ute i skogen 20 min innan vi kom till jobbet på banan.

Onsdag: Klockan kvart i sju begav vi oss mot Vaggeryd igen och nu hittade de äntligen problemet så det blev nya skor och skritt för pållen ett tag. När jag kom hem bytte jag om och styrde ut mot Hällaryd för att fixa Jennifers hästar (hon va ju och solade sig på Cypern) mockning, mat och lite pyssel stod på schemat. Fick sedan en god middag av min kära mor så jag orkade ta mig an Isa också.
Isa fick en lång körrunda på en och en halvtimme med My som sällskap i vagnen, blev en riktigt härlig tur i vårvädret! Känns skönt att hon är så pigg och glad är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot Flyinge.

Torsdag: Vilodag för Isa... Men var med på hoppträning med en fyraåring, dock red inte jag utan höll mig på marken som moraliskt stöd och allt-i-allo...

Fredag: Spenderade hela förmiddagen i stallet, putsade på selen och körde dressyr på banan. Körningen blev dock inte så lyckad, bytte till hennes tävlingsbett för att se hur hon jobbade på de... Resultatet blev en häst som kämpade mot mig istället för med hela tiden. Men det är väl bara o bryta ihop och komma igen, hoppas att det var en engångs händelse, nästa gång blir de körning med det vanliga tredelade bettet.

Lördag: Josefin och Isa va ute på en lång tur runt Nygård.

Söndag: Josefin skrittar ut på lång tygel en timme.

Så har min vecka sett ut, spenderades många timmar på häst kliniken, så klart jätte tråkigt på ett vis men som vi sa så lär man sig otroligt mycket av det också...
Måste också berätta att Etna har fått ett litet stoföl, ska bli så kul att träffa dem! Vi ska bo hos fam Holmgren när vi tävlar på Flyinge.
Imorgon blir det nypremiär för dressyrträningen, ska bli kul att höra om hon tycker det är någon skillnad...

Kram
Mikaela <3

Fölmage

I fredags passade vi på att ta lite foton på Dockan ute i grön gräset... Dock blev ljuset fel och Dockan ser ju aldrig särskilt lycklig ut på kort så ni får hålla tillgodo men ni ser iaf hur hon ser ut tjockisen.
Nu väntar vi och längtar med spänning, 8 dagar tills det är beräknat men kan också vara betydligt mer. Dock tror jag inte de blir tidigare.... Men man ska ju aldrig säga aldrig...

Kram
Mikaela <3

Solsken

Nu har vi haft en riktig solkskens helg... Underbart!!!

I fredags var jag ute på en tur i skogen med My på Daimond och Fanny på "Råttan" red över bäcken och sen förbi stugorna hem, va verkligen jätte mysigt och skönt ute i skogen. Tog en lugn tur på över en timme jätte härligt. Isa fick jobba på i skritten och både ställa och böja och jobba skänkelvikningar vi har liksom ett "problem" när vi rider ut med andra ponnyer och det är att Isa skrittar så bra så de andra stackars ponnyerna hamnar långt efter så då passar de bra att jobba med lite sånt här nära man är ute så tar det lite längre tid, en stor häst är lagom att skritta tillsammans med tycker Isa...

Igår var jag med Kim, en av mina bästa kompisar på tävling, vi har så kul när vi är iväg hon har verkligen super trevliga hästägare och familj så de dagarna går fort. Sen att det går bra gör inte saken sämre dock kändes det lite oturligt när sista hästen missar nollan med fyra hundradelar...
När jag kom hem åkte jag ut till stallet för att fixa allt och pyssla om Isa, det blev både manklippning och en ordentlig rykt. Elin kom förbi med nya boots hon köpt till Isa på Ullared det tackar vi för.

Idag hjälpte jag Josefin på den mycket dammiga banan, blev mycket jobb med att öka och minska tempot och försöka få in rätt rundning och ställning på både Isa och volterna. Det gick jätte bra tycker jag och jag är verkligen imponerad över hur hennes ridning har utvecklats under våren.
I slutet blev det även galopp arbete på volt båda var rejält trötta och svettiga när lektionen var slut och för Isa innebar det premiär duschen under slangen, sen fick hon gå ut till sina kompisar igen. Skönt när de kan vara ute lite längre i de fina och varma vädret.

Så har ni fått en liten helg rapport från oss, ska strax iväg till jobbet igen (blev lite extra ikväll).

Kram
Mikaela <3

Banhoppning

Igår hämtade jag Jennifer i skolan och sedan följde hon med mig ut till stallet för att hoppa Isa, eftersom vi fortfarande inte är "fria" från kvarkan så hade jag med mig kläder till henne så hon bytte om om och sen tog jag med mig kläderna hem igen så finns ingen risk för smitta. Även om risken förhoppningsvis är väldigt liten nu så kan den ju finnas så det gäller att vara noggrann fortfarande, den 12e maj får vi börja röra på oss igen, alltså om en vecka. Jag har bokat in en dressyr lektion sen måndagen den 16e maj ska bli spännande att höra om Karin tycker det har blivit någon skillnad.

Åter till hoppningen, vi bestämde oss för att hoppa bana eftersom det snart är dax för första tävlingen för året, närmare bestämt den 29e maj i Tranås. Vi byggde en bana med 8 hinder innehållande två linjer med relaterade avstånd som de började med att hoppa fram på, Jennifer tyckte inte att hon fick Isa riktigt framme för skänkeln utan att hon hade mycket i handen till att börja med. Men ju mer vi hoppade så lossnade de och i slutet fick de till fina språng där Jennifer hade bra koll på Isa även mellan hindrena.
Det som händer när hon är för mycket i handen är ju att det blir en form av "dragkamp" och den vinner man inte mot Isa... Istället blir de då att de hoppar på fart och då blir inte sprången så runda och fina, men som sagt det löste sig och sista rundan va riktigt fin, då låg hindrena på 90-1m och det såg lätt och fint ut!
Sedan fick Isa en avborstning, linement på ben och rygg och ett varmt täcke och massa god mat i sin box, det hade hon förtjänat.
Nu sticker Jennifer på en veckas semester på Cypern men när hon kommer hem blir de hoppning igen då tar vi ett teknik pass med låga hinder och bommar.

Jennifer och Isa i Åseda våren 2010.

Dockan har nu börjat fylla på sitt juver riktigt mycket och fölungen buffar och sparkar rätt mycket där inne, undrar när den vill komma ut!?! Det är så spännande!

Idag blir de vilodag för Isa, jag jobbar! Hon tycker nog det är rätt skönt, blev ju mycket hoppning igår och det var ganska längesedan hon hoppade nu så hon kanske till och med kan ha lite träningsvärk. Imorgon tänkte jag att vi skulle ta en skogstur antigen med vagn eller under ryttare.
Kan även passa på att tillägga att nu är vi anmälda till Flyinge 4-5 juni, nationell msv blir det!

Kram
Mikaela <3

Bett

Fick detta inlägget som en kommentar i bloggen, jätte kul med frågor... Bara fråga på om ni har några funderingar så ska jag försöka svara så gott jag kan!


Hej! Tack för besöket i bloggen :)
Det är verkligen en trevlig blogg du har!
Läste något inslag där du skrev att Isa kan bli väldigt stark i traven..Så har jag det också med Calvados, men jag tänkte höra om du använder dig av något annat bett när du rider ut? Jag funderar på att ha ett utgångsbett och ett ridbanebett just för att jag kan behöva fånga upp honom snabbare när vi är ute och rider..Har du något tips på något som du vet är bra?
Tack för trevlig läsning//Petra

Vi kan börja med vad jag har "normalt" sätt, jag varierar mellan vanligt tredelat, gummi tredelat, rullbett och d-rings bett hemma.
Detta för att få henne mjuk och fin i munnen, på Isa känns det som hon blir mer uppmärksam när bettet ändras i hennes mun.
Jag rider gärna ut på d-ringsbettet eftersom man får en liten hävstångseffekt på det och på det sättet är hon lättare att hålla om hon blir lite stark. Både de vanliga tredelade och gummi bettet gillar hon mycket och det är ngt av dessa Jennifer rider på eftersom de också är godkända att tävla med och hon trivs att hoppa med dem. Ibland blir hon stark i hoppningen och vi har någon gång betslat upp henne till ett pelhambett men då upplver Jennifer att hon inte hoppar lika väl och att hon inte heller blir så glad. Så därför har vi återgått till vanliga bett och Jennifer får kämpa lite mer...
Rullbettet är även det tredelat men med koppar rullar på de tjocka delarna, jag såg ett sånt här bett första gången i Holland och tänkte direkt att det borde passa Isa när hon biter sig fast i någon av sidorna och det gör de verkligen jag tycker detta bettet är jätte bra (ska försöka komma ihåg att ta kort på det då det är lite speciellt). Dock var det svårt att få tag i just det bettet jag ville ha men det gick!
Detta har jag både på banan och ute i skogen särskilt om hon varit svår i någon av sidorna då är det lättare att jobba loss dem när man har rullar på bettet så de inte kan bita sig fast.

När jag tävlar körning och någon gång hemma (om jag verkligen vill påverka henne ute och få henne att lyssna och inte ligga på mycket) använder jag ett kimbelvick bett. Jag försöker att verkligen hålla mig till att bara andvända detta bett när det är tävling, jag kör alla tre grenarna på detta, jag har alltid tömmen i översta "töm-hålet" sätter jag det i de nedre får jag för myclket hävstångseffekt och det blir bara att hon knäpper av och går bakom handen.
Isa är väldigt känslig mot just hästångseffektem, det är många som kör på stång men det går inte alls med Isa hon blir alldeles för känslig och trippar och försöker komma undan, lite samma effekt fick vi när vi provade pelhambettet när Jennifer skulle hoppa.
På kimbelwickbettet har jag lindat både höger och vänster sida med bett tejp för att det ska bli mjukare för henne, här kan man leka med tejpen också om hon är oliksidig och på så sätt få henne att ta stöd på rätt sida. Även kedjan har jag lindat med tejp för att det inte ska bli för skarpt. Det bettet jag har är rakt med tungfrihet, finns även här delade varianter och även helt raka.


Här ser ni Isa med Kimbewick bettet på fjord SM 2010,
lägg märke till tejpen på sidan.

Dockan kör jag på ett pelhambett med tejpad kedja. Även hennes bett är tejpat fast på henne har vi lindat hela bettet med tejp.
Egentligen är jag inte helt nöjd med hennes betsling så det blir projektet i sommar att hitta ett bett som passar henne, är lite inne på att prova ett delat kimebwick på henne, men vi får se. Hon blir nästan för känslig på Pelhambettet och kan bli lite "stimmig" i munnen, jag vill ha en häst som tar ett mjukt stöd på bettet och vågar lita på bettets inverkan utan att stressa.

Det var mina tankar kring bett och hur jag väljer!

Kram
Mikaela <3


Planering

Nu så börjar en liten svag strimma av hopp tändas att vi kan komma ut och tävla igen, har börjat planera så smått...

29 maj regional hoppning 85 och 90 i Tranås.
4-5 juni nationell msv körning på Flyinge.
2-3 juli lokal dressyr Vetlanda.
8-10 juli Fjord SM i Örebro.
29-31 juli nationell msv körning i Vaggeryd.

Så ser planering ut i nuläget, det kanske faller bort eller tillkommer någonting sånt vet man aldrig helt säkert. Imorgon ska jag även ringa och boka in en dressyr lektion! Och på onsdag ska jag hämta Jennifer och hon ska följa med och hoppa Isa, jag kan inte låta bli och tycka att det är så förfärligt sorgligt att jag inte kommer kunna ha Jennifer som "pilot" på mina "ponnysar" efter detta året.
Hon faller ju för åldersstrecket vid årsskiftet och har väl även planer på högskolestudier. Men jag vill att mina hästar ska göra "allting" så sedan blir det väl att leta med ljus och lykta efter någon som kan ta över. Men jag kan inte annat än vara så oerhört stolt och lycklig över både Jennifer och Isas stora framgångar, någon gång ska jag nog räkna ut deras placerings procent, om jag får gissa så är den hög! Jag är också säker på att Jennifer kommer komma långt med sin stora häst och jag hoppas att hon vill "hoppa in" mina unghästar sedan och vem vet det kanske blir ungponny klasser sen...

Jennifer och Isa i Tranås 2010.

Isa och jag har nu i dagarna två slipat på dressyr formen framför vagnen, jag tycker att det går fin fint dock har jag märkt ett litet motstånd i vänster sida och både igår och idag la jag märke till att vänster skakel har "tryckt" lite på henne så i helgen ska Jeppe hjälpa mig och se om vi ska ändra skakelinställningen lite. Trycker vänster skakel henne i sidan förstår jag också att det inte är skönt att böja sig till vänster. Annars känns hon verkligen så fin just nu, man tror knappt att känslan är rätt när man kör henne, får nästan nypa mig i armen...
Har börjat båda passen med cirka 25 minuters ganska kravlös jogging i skogen tror hon tycker det är skönt att komma igång på det viset.

Har fått en fråga om bett, det kommer ett helt inlägg om bett och mina tankar kring detta imorgon!
Nu ska jag gå och göra Andreas sällskap i soffan.

Kram
Mikaela <3

RSS 2.0