Vilka helger!

Vilka helger jag har att se fram emot nu ett tag...
Vi börjar med denna helgen, Göteborg horse show, med världens bästa Kim! Och inte nog med de utan vi får bo hos världens bästa Belle ;0)
Vi har biljetter till lördag kväll och hela söndagen, ska bli så kul, umgås med fantastiska vänner, titta på tävlingar, shoppa, äta och dricka gott!

Nästa helg blir det återigen träning för holländarna, ska bli jätte kul att få träna igen, känns verkligen som vi är på rätt spår nu... 
Bilden är från igår när vi körde uppe i Lammåsa, ute i solen helt fantastiskt skönt!!! Blev ett riktigt bra tränings pass med mycket avbrott och igångsättningar med fokus på framåt bjudningen. 

Helgen där på 14-15 mars är det tävling i Kungsbacka, inomhus, eller tävlingen är ju egentligen bara på söndagen men vi kör upp lördagen för att slippa köra hemifrån vid typ tre på morgonen! 
Det ska bli riktigt intressant att se hur han tar ett inomhus maraton, igår provade vi och svänga lite mer på banan och det gick super! Nästa vecka blir det  ett pass med "hinder" och koner!

21-22 mars är det hingst premiering för New Forest här i vetlanda, då har jag ett mycket ärofullt uppdrag... Förste "knoppare" till danska hingsten Pablo! Sen ska ja så klart umgås med massa härliga människor, får ju en trevlig natt gäst också! ALA kommer ju hit och sover på soffan, de va längesen... 

Sista helgen i mars är det debut för div 2 laget i dressyr och för Emilia och Aragon på lokal tävling. 

Så nu vet ni var ni har mig på helgerna! Dax att sätta fart med stall bestyren så man kan packa och förbereda sig för att styra bilen mot Göteborg! 

Kram
Mikaela <3

Att ta svåra beslut...

Till livet med hästar hör ibland att man inte får de resultat man vill eller att något annat inträffar som gör att man får ta både tråkiga och tuffa beslut... Jag har tyvärr kommit till en sån punkt, i måndags bestämde jag mig för att Diego får åka hem... 

Jätte tråkigt och inte alls lätt att fatta ett sådant beslut när planen var en annan, men jag går alltid på min känsla och den kunskap jag har, den säger mig i dagsläget att vi inte får honom i vagn... Då tycker jag det är bättre att vara ärlig både mot sig själv och ägarna än att det skulle hända något, då skulle jag aldrig förlåta mig själv! 

Det finns inga "hard feelings" här utan han kommer stå kvar här i två veckor till, Emilia kommer fortsätta rida på honom, det funkar jätte bra! 
Jag är helt övertygad om att Diego kan bli en super fin körhäst men då behövs nog någon med mer kunskap och framförallt någon med mer folk som kan hjälpa till i det dagliga arbetet. Jag har tipsat ägarna om både Axel och Tomas som jag tycker är fantastiska med hästarna... Så nu får vi se vad som händer! 
Så länge njuter vi av att ha en fin hingst här hemma! 


Kram
Mikaela <3

Pay and Ride

Igår va Emilia och Aragon iväg på Pay and Ride i vetlanda, de red de nya LB:1 bra inför div 2 laget... 
Jag fick med skräckblandad förtjusning följa det via sms och equipe, det trillade till och med in en film på dem! 

Med Elsas hjälp och stöttning på plats var jag dock inte särskilt orolig, när sedan resultatet trillar in 69,107% blev jag ännu gladare... En förbättring på sju procent sen i december är ju absolut inte dåligt! Tre åttor och många 7,5 som bedömning va ju också kul att läsa, tittar man sedan på filmen finns så klart saker att förbättra och nu är Emilias mål att komma över sjuttio procent! 

Man blir rätt så glad när man får ett sms där hon skriver att hon längtar till nästa dressyr tävling... Jag som "lurat" henne till detta, hon ville ju bara hoppa! Men de är verkligen super fina ihop på dressyr banan också! Så nu väntar vi med spänning på den 29e mars då det är första lag omgången!

Fortuna har tyvärr inte varit pigg i helgen, lite smolk i bägaren när man väl bestämmer sig för att tillbringa en helg helt utan hästar... 
Men tjejerna och mamma har tagit hand om henne på bästa sätt!!! Hon har inte ätit ordentligt och verkar hängig, hade lite feber i lördags morse... Men dricker och skiter normalt... Ikväll när vi tog in henne var hon dock precis som vanligt så vi får hoppas det håller i sig nu!

Kram
Mikaela <3

Tävlingar

Då va vi anmälda till årets första tävling, Kungsbacka racet på nordhallands ridklubb! Ska bli jätte kul och spännande att se hur Aragon reagerar på den atmosfären!
Men han tog ju det jätte bra i vetlanda när vi körde vår lilla mini tävling vid jul... Så det är nog inga problem alls! Får passa på att tacka Heds och Åsa Godin som lånar ut sängplatser och box till oss, så vi slipper köra dit mitt i natten. 
Jag kan väl säga som så att jag längtar redan och det gör resten av teamet oxå!

Nästa tävling blir sedan dressyr för Emilia och Aragon den 29e mars i Västervik! Div 2 laget, LB:1 står då på schemat, liksom den 19e april i Falken... Ska bli kul att se hur de hävdar sig bland dressyr ponnyerna.
Imorgon rider de igenom programmet på hemmaplan, det är pay and ride i vetlanda då. Bra att passa på att rida det och samtidigt få en bedömning på sig! Sen är det guld värt att Elsa som Emilia tävlar för kan komma in och hjälpa henne rida fram.

Nästa körtävling blir den 6e april, dressyr och precision i Laholm... Lagom att starta upp med! Första kompletta blir på Tjolöholm sista helgen i maj... Och följs sedan av Åkerbo 13-14 juni! Där vi förmodligen kör MSV igen! Om resultaten fram tills dess har varit bra, för jag har en tanke om att Fortuna ska få debutera där oxå, och då vill jag inte ha dem för nära varandra i klasserna.

Det är planen så långt och det känns faktisktjätte bra och vi är laddade allihop för att komma ut på banorna igen.

Kram
Mikaela <3


Planering

Jag får ofta frågan hur jag hinner med allt, med jobb, egna hästar och inkörningar! Jag har bara ett svar... PLANERING och åter PLANERING!

Jag har ju en enorm fördel med tanke att jag jobbar som flexare, dvs jag har inget schema på jobbet utan planerar själv mina turer, hur, när och var jag vill jobba... Och jag får väl erkänna att det mest är hästarna som styr hur jag jobbar! 
Under den mörka årstiden jobbar jag mycket kvällar för att kunna jobba med hästarna när det är ljust på dagarna! Sen jobbar jag mer överlag under den mörka delen av året för att kunna vara ledig när det är tävlingar osv! 

Sen hade jag aldrig klarat mig utan Emilia, Felicia och Sonny! De är guld värda och hjälper mig mycket med hästarna och stallet... 
En vanlig dag ser oftast ut som så att jag släpper ut hästarna vid sex tiden och åker till jobbet! 
När jag kommer hem får hästarna lunch och jag äter något sen spenderar jag oftast 3-4 timmar i stallet på em/kvällen. Jobbar jag däremot kväll, får hästarna frukost inne och sen får de som ska röra på sig göra set innan jag släpper ut dem.  
Aragon går 5-6 dagar i veckan, brudarna och inkörningshästarna 3-4 dagar i veckan! 
Så med lite planering funkar det till och med att ha helt "häst" lediga dagar dvs bara göra stallet och inte motionera någon! 

Visst kan det låta mycket, men jag klagar inte, jag älskar det jag håller på med och drömmen skulle vara att kunna göra det ännu mer!
Nu vilar ju Wella och Fortuna, de ska vila fram till april så cirka sex veckor. Något de verkligen behöver då de absolut har kommit så långt i sin utbildning som de behöver. Att även planera hästarnas ville på olika tider för att frigöra tid för annat är ju en "taktisk" sak! 
Om några veckor kommer ännu en inkörningshäst då är det skönt att de bara går i hagen och myser, för fyra hästar är vad man mäktar med när man jobbar. Tre är egentligen precis lagom... 

Så nu har ni fått en liten bild av hur jag tänker och gör! 
För Aragon gör jag alltid ett schema innan veckan börjar, hur han ska gå och vad han ska göra! 
De andra hästarnas schema är mer rörligt och anpassat efter tid, väder och jobb. Det är fördelen med unghästar de behöver inte jobba lika mycket och ofta...

Kram
Mikaela <3

Härliga dagar!

I söndags direkt efter Pay and Jumpen åkte jag ner till Blekinge för att hälsa på Anna... Underbart att äntligen komma iväg, vi har pratat om detta väldigt länge och nu passade det bra!

Hästarna här hemma har vilat, tjejerna har fixat stall osv. Känns verkligen skönt att ha dem som har full koll när man åker iväg! 

Så gissa om det har pratats körning, träning, tävling, hästar, sponsorer, stall och allt annat mellan himmel och jord dessa dagar! Härligt inspirerande och en riktig energi boost!!! 
Vi var båda helt överens om att vi verkligen längtar ut på tävlingsbanorna igen... Och nu när man pratat om det i tre dagar längtar man ännu lite mer!

Igår va vi iväg en tur till Börjes, kikade mest, men lyckades hitta ett nytt bett i fyndkorgen, 150kr är ju som hittat! En ny stång med första öglan högre upp, vilket jag hoppas han ska trivas ännu lite bättre på... 
Jag har också handlat en "ny" sele... Köpte Annas gamla! Jag vill att Aragon och Fortuna ska ha varsin, så man slipper ändra inställningar osv!

Sen har vi så klart kört Monette också så även om jag haft "semester" har det ju ändå varit lite häst om dagarna! En tur i skogen igår och idag körde Anna ett dressyr pass på banan! 

Jag kikade, filmade och försökte förmedla lite tankar och åsikter... Resultatet var vi båda två riktigt nöjda med, så det är med spänning jag följer en av mina bästa vänner men också en av mina "värsta konkurrenter" på banorna denna säsongen ;0) jag är så otroligt glad och tacksam att jag har en sån här vän att stöta och blöta allt med!!! 
Någon som alltid lyssnar men kanske inte alltid håller med, utan istället kan ge mig en annan synvinkel på saker och ting... 
Vi hörs nästan dagligen på något vis och diskuterar mycket träning och känsla! Det är väldigt skönt att alltid kunna få någon "utomståendes" åsikt, man kan skicka en film eller bild och fråga hur det ser ut! 
Jag får kanske inte alltid det svar jag vill ha men det gör ju också att jag vet att jag alltid kan lita på det svar jag får. Att man sedan kan hjälpas åt på träning och tävling är också något som är guld värt! Att våra groomar trivs väldigt bra ihop gör det ju ännu lättare att umgås! Och planerna är stora på vad vi ska hitta på.

Så jag hittar bara en massa fördelar med att ha en riktigt kör-nörd som en av mina allra bästa vänner... 

Kram
Mikaela <3

Bättre sent än aldrig eller vad heter det!?!

Inkvarterad i eget rum och en stor skön säng ligger jag nu här i Blekinge hos världens bästa Anna och Daniel och ska försöka knåpa ihop ett inlägg om dagens Pay and Jump...

Först ut va Wella, i 40cm, på framhoppningen va hon ganska stimmig och hade fokus på allt möjligt annat än just det hon skulle. Men hur hon än kommer mot hindret eller vad det är för hinder så hoppar hon alltid med fullt fokus... Väl inne på banan lugnade hon sig betydligt och lyssnade fint på Felicia! Noll fel...

Nästa på tur va Fortuna i 50cm, hon va jätte busig på framhoppningen! Något hon inte brukar vara! Hon skulle till och med försöka sig på att bocka, sprången över hinder va super fina. På banan gjorde hon ett super jobb fram till hinder fem som de rev... Sen blev hon trött, men gjorde resten felfritt så fyra fel som resultat!
Här märks stor skillnad på Wella med sin lilla kropp och Fortuna som har betydligt mer att hålla reda på! Wella kan busa, hoppa och fara överallt utan att det bekommer henne, medan Fortuna blir otroligt trött av sånt.
Jag är otroligt glad och stolt över Felicia som styr runt båda dessa unghästar på ett fantastiskt sätt! Alltid lika snäll mot dem, sitter bara lugnt och stilla så de får göra jobbet själva, precis på det sättet jag vill att de ska lära sig. 

Aragon och Emilia hoppade två gånger i 80cm, första starten resulterade i ett nedslag och ett stopp. Aragon for omkring som en osalig ande och lyssnade inte på henne.
På framhoppningen tog vi sedan ett rejält snack, Emilia blir kvar lite  i dressyr tänket och det fungerar inte i hoppningen då han måste ha mycket mer tryck och power i galoppen.
På framhoppningen till andra rundan "skällde" jag lite på henne och bad henne fundera på vad hon håller på med!
Sedan gick de in i andra rundan med ett helt annat fokus... Skönt för dem båda att de fick till en andra bra runda. Nu var det heller inga problem att hitta den där nollan. Skönt att de fick till en riktigt fin runda!

Nä nu går ögonen i kors så det är bäst att sova en stund, imon ska vi köra Monette och åka till Börjes i Tingsryd, tänk att jag till och med ska få sovmorgon. Det känns helt fantastiskt!!!

Kram
Mikaela <3

Smile :)

Kort och koncist med bilder... För nu ropar sängen på mig!!! 
Åkte upp till Lammåsa och körde ett dressyr pass! Äntligen börjar jag hitta alla knapparna på denna fina ponny... 
Wella och Felicia fick följa med, hoppning stod på deras schema! Som de gör de, ju mer man höjer desto bättre hoppar hon! 
Diego har dragit runt Felicia på banan, snäll och cool häst som inte brydde sig det minsta om den extra vikten!
Avslutar med en bild som Emilia tog på Aragon igår... Han börjar bli fin i kroppen nu, det har tagit tid att få upp överlinjen men nu börjar den komma! 

Kram
Mikaela <3

Underbara sol

Igår och idag har solen strålat från en klarblå himmel... Helt fantastiskt skönt och det är verkligen en humörs höjare som gör att man orkar lite mer än man egentligen tänkt från början! 
Igår va Equiteraputen här och kollade Wella efter hennes fall och Aragon bara för att "checka" honom nu när han är i full träning igen. Wella hade rejäla låsningar i bogen... 
Aragon hade lite i korset på vänster sida! Så idag skulle han ta det lugnt efter behandlingen... 

Så skritt 7km i solen kändes helt fantastiskt bra! En lugn skön tur med en pigg och glad häst, toppen bra sällskap och solen, då är det inte svårt att leva!!! 

Diego fick jobba på banan, han drar numera den stora pallen utan några som helst problem!
Han börjar smälta in bra i vårt gäng och har verkligen börjat anpassa sig efter våra regler och rutiner, skönt när de börjar göra sig hemmastadda. 

Imorgon ska Emilia få sitta upp på honom igen... Efter hoppträningen i lördags red hon på honom för första gången.
Något Diego tig med ro... Han kikade lite på hennes fötter sen traskade han lugnt iväg och lyssnade så fint på henne, trots att de andra hästarna va ute och hade kunnat stjäla hans uppmärksamhet! 

Kram
Mikaela <3

Hoppträning

I lördags var det "premiär" för Emilia och Aragon på "riktigt" hoppträning... Innan har det ju bara varit jag som har hjälpt dem! 
Träningen var i Hylletofta mellan Sävsjö och Vrigstad för Svante Johansson, jag hade ingen tidigare erfarenhet av honom som tränare, annars har jag ganska bra koll på tränarna i hoppning också eftersom jag varit med Erika och Kim så mycket! Upplevelsen var dock väldigt positiv, han gav alla ekipagen lika mycket tid och förklarade väldigt bra! Så det blir nog träning fler gånger för honom om det passar i vårt schema! 

Träningen höll på i en och en halv timme, både jag och Emilia trodde Aragon skulle bli trött men det märktes inte mycket på honom ändå blev det många språng och mycket galopp!
De hoppade vatten matta, solfjäder och trippelbarr, vi har inte hoppat något av detta innan men det fixade han jätte bra, han kan bli lite spänd i sprången ibland men det är nog en rutin sak att han ska släppa tankarna på hindret och bara fokusera på sin egen hoppning!

De fick som hemläxa att jobba genom hans vänster sida mer, vi vet ju sedan innan att han är svårare i vänster varv och nu blev det tydligt när Emilia ville sväng till höger då skjuter han gärna ut bogen och springer åt vänster istället! Vi märkte också att om hon verkligen håller ihop sina hjälper går det mycket bättre hon får inte bli yvig... Så nu har vi lite att träna vidare på!

På söndag är det dax för pay and Jump igen, de ska hoppa två rundor i 80cm! Fortuna ska denna gången få hoppa 50cm... Wella ska Equiteraputen gå igenom idag, vill kolla henne då jag tycker hon reagerar när man tar henne på korset sen hennes fall... Så tar vi ett beslut sen vad hon ska göra och inte! 

Kram
Mikaela <3

Bättre och sämre dagar...

Livet med hästarna går ju helt klart upp och ner... Det vet alla som håller på med hästar eller för den delen andra djur! 

Igår skulle vi köra Wella, för andra gången, körde henne i lördags och då va hon jätte cool och snäll när vi va ute en sväng i skogen! 
Igår va det mörkt så vi valde att vara på banan, fem steg tog hon framåt sen ställde hon sig på bakbenen, varvid ja så klart skällde på henne... Hon gick återigen framåt och sen gick hon rätt upp!!! Och slog runt... 
Det är då man är otroligt glad över att man har en medhjälpare som är lugn och kvicktänkt... Men även en häst som i en otroligt jobbig situation lyssnar när jag ryter åt henne! 

Hon hamnade sprattlande bland remmar skakler osv... Men jag fick ner hennes huvud och sen kunde vi knäppa loss för att sedan släppa henne.... Två remmar på selen gick av, något som jag kan leva med, särskilt med tanke på vad som kunde hänt om hon inte hållit sig så otroligt lugn! 

Jag har analyserat, funderat och vridit och vänt på detta och jag känner inte att vi kunde/skulle gjort något annorlunda. Hon va väldigt svår i början när vi red in henne också, stod gärna på bakbenen osv! Men att hon skulle slå runt de trodde jag nog inte... Det ända jag kan komma på är om hon tyckte det var för tungt med all snö som är på ridbanan! 
Oavsett vad de berodde på var hon helt lugn efteråt, jag tömkörde henne och satte sedan på släpan... Ingenting av detta störde henne, hon va helt okej med vad vi gjorde och brydde sig inte det minsta om vad vi höll på med! 

Bild från i lördags...

Så nu får vi backa några steg igen, släpa och dra däck. Mest för att man ska se om det finns något hon reagerar på eller om det helt enkelt va en sju helvetes jäkla otur det som hände... 

Det som inte dödar det härdar eller hur är det man brukar säga, jag hade detta i tankarna många gånger med Wellas mamma Dockan, då hon gärna stod på bakbenen och fäktade! 
Henne fick jag ordning på så det ska nog gå med den här lilla loppan också, påhitt är vad det är!!!

Kram
Mikaela <3Njuta av tystnaden...

Jag måste ju säga att jag älskar tystnaden... En av de bästa sakerna med att bo på landet är just det, att det är så tyst... Jag kan stanna upp ute och bara stå där, just för att det är så tyst!

Men idag uppskattade jag och Felicia INTE tystnaden!!! När vi skulle ut en sväng med Wella och Fortuna så mötte vi Emilia och Aragon som varit ute och galopperat, de hade mött sex vildsvin!!! 

Sen kan man ju säga som så... Att vi pratade om allt möjligt, visslade osv för att slippa möta ett gäng vi också! Wella börjar bli så fin för Felicia nu, riktigt kul att se... 
Så idag tog vi även beslutet att Felicia ska rida henne på pay and riden den 20 februari! Bra att rida en dressyr också med tanke på årets mål! Efter den blir det sex veckors vila... Fortuna får börja sin vila en vecka tidigare den 15e februari efter att hon gått pay and jumpen! 
Jag tycker absolut att mina unghästar kommit så långt som de behöver så nu får de vila! Jag tror det är otroligt viktigt och nyttigt att verkligen ge hästarna (särskilt de unga)  pauser för att vila kropp och knopp. 

Kram
Mikaela <3

Blogga mer

Har fått indikationer och påtryckningar från flera håll att jag "måste" blogga mer för min blogg är så rolig och bra att läsa... Kul att höra att folk känner så, själv tycker jag ibland att jag "bara skriver och att de saknar känsla och roligheter!!! Men det är iaf några som uppskattar de då ;0)
Det sporrar ju så klart när man får höra positiva saker... Faktum är att jag ofta tänker... De ämnet ska jag skriva om, men sen hinner jag inte sätta mig och få de som jag vill och då rinner det ut i sanden... 

Så jag får väl helt enkelt bestämma mig för att blogga mer! Är det något särskilt ni vill läsa om?!? Mer eller mindre av något?!? Så passa på att föra fram eran åsikt nu... :)) 

Kram 
Mikaela <3

Nykomling

Jag har ju inte berätta om stallets nykomling... Rubins Diego! Fjord hingst på fyra år! Han kom förra söndagen, så vi har haft honom här lite drygt en vecka...

Diego spanar in sina nya stall kompisar... :) 

Hab ska matchas mot bruksprovet i september! 
Tanken är att han ska köras in nu, köras en del, åka hem och betäcka för att sedan komma tillbaka någon månad innan det är dags för bruksprovet! Jag tror att detta upplägget kommer bli  bra för honom! 

Han är en energisk hingst som gillar att jobba... Även om han i början av veckan hade lite väl mycket fokus på sina nya stall kompisar när vi var ute ;0) detta har han dock släppt nu och är mera med oss! 
Detta är något jag tror man får räkna med när man jobbar med en ung och orutinerad individ! Första gången han är hemifrån och han vet ibte riktigt vad som förväntas av honom! 

I lördags drog han däcket för första gången, helt cool och jätte snäll, men han är ju tömkörd och har släpat en del hemma så jag hade inte väntat mig mycket annat. Så nu ska vi bara jobba vidare enligt den planen vi brukar ha med hästarna!

Kram
Mikaela <3


RSS 2.0